Pyszna propozycja dla łasuchów. Puszysty i delikatny mus czekoladowy z dodatkiem malin dla dużych i małych. Szybki w przygotowaniu. Polecam!
Mus czekoladowy z malinami
Składniki na 4 porcje:
150g gorzkiej czekolady
200ml śmietany kremówki 36%
3 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
200g malin
bita śmietana do dekoracji
Wykonanie:
Jajka dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę z czekoladą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą ta, by jej dno nie dotykało wody). Gdy czekolada się roztopi, odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do lekko przestudzonej czekolady dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy kremówkę i delikatne łączymy ją z masą czekoladową. Na końcu masę czekoladową łączymy z ubitymi białkami i lekko mieszamy całość. Na dno pucharków, niedużych szklanek lub kokilek wrzucamy po kilka malin, następnie nakładamy mus. Pucharki owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami i bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.