Strony

czwartek, 26 maja 2011

Irlandzka potrawka

Irish stew to irlandzka potrawka, składająca się z baraniny (lub wołowiny) duszonej z warzywami (marchewką, cebulą, ziemniakami) w gęstym sosie. Jest to bardzo proste danie jednogarnkowe. Istnieje wiele odmian tej potrawki, ile gospodyń tyle przepisów :)

Irish stew - irlandzka potrawka



Składniki na 4 porcje:

60 dkg baraniny lub wołowiny
3 cebule
4 średnie marchewki
6 niedużych ziemniaków
1 l bulionu wołowego
przyprawy: sól, pieprz, tymianek
garść natki pietruszki i szczypiorku
łyżka tłuszczu + łyżka mąki na zasmażkę

Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Marchewkę obieramy i kroimy na grube plastry. Cebulę dzielimy na piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części każdy (jeśli są bardzo małe to na pół lub zostawiamy w całości). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Mięso wraz z tłuszczem przekładamy do średniego garnka, podlewamy lekko bulionem, przykrywamy i dusimy około 30-40 minut. Następnie na mięsie układamy warzywa warstwami: cebula, marchew, ziemniaki. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem, a ziemniaki dodatkowo tymiankiem. Wszystko zalewamy resztą bulionu (bulion powinien sięgać warstwy ziemniaków, nie zakrywać całości), przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.


Następnie sos z potrawki odlewamy do osobnego rondelka. Przygotowujemy ciemną zasmażkę: na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, dodajemy łyżkę mąki i ciągle mieszając doprowadzamy zasmażkę do ciemnobrązowego koloru. Zasmażkę podlewamy kilkoma łyżkami sosu z potrawki i intensywnie mieszamy, aby zlikwidować grudki. Zasmażkę wlewamy do rondelka z sosem, dodajemy posiekaną natkę i szczypiorek i zagotowujemy. Sos wlewamy do garnka z mięsem i warzywami, zagotowujemy całość i danie jest gotowe do podania! Podajemy w głębokich talerzach lub miseczkach. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.