Dzisiaj dość ciekawa sałatka z selerem naciowym i parówkami. Bardzo kolorowa o niezwykłym smaku. A do tego błyskawiczna w przygotowaniu.
Sałatka z selerem naciowym
Składniki na 6 porcji:
3 łodygi selera naciowego
2 parówki (u mnie frankfurterki)
puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
2 jajka na twardo
nieduża cebulka ze szczypiorkiem
4-5 łyżek sosu tatarskiego (u mnie Winiary)
przyprawy: pieprz
Wykonanie:
Łodygi selera umyć i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Parówki kroimy w talarki, cebulkę drobno siekamy, kukurydzę osączamy, a jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sos tatarski, przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Przed podaniem schładzamy.
A do sałatki pyszny chlebuś na maślance, wilgotny i bardzo sprężysty, z grubą skórką. Chlebek jest jasny, wykonany z mąki krupczatki. Mój z dodatkiem słonecznika, ale można wykorzystać inne dodatki (ziarna lub bakalie).
Chleb na maślance
Składniki na keksówkę 20cm:
330g mąki krupczatki
15g drożdży świeżych lub 7g suszonych
170ml wody
170ml maślanki
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
3 łyżki słonecznika
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, słonecznik, maślankę i ciepłą wodę. Świeże drożdże mieszamy z cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia. Jeśli mamy suszone to robimy zaczyn: drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i cukrem, dodajemy 1-2 łyżki mąki i mieszamy, zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Drożdże przelewamy do reszty składników i mieszamy. Ciasto będzie gęste i lepkie. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą i odstawiamy jeszcze na 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, chlebek pieczemy około 80 minut. Po upieczeniu chlebek studzimy.
Bardzo radosna sałatka :-)aż zdjęcie sobie powiększyłam i buzia mi się roześmiała od ucha do ucha ;-).Jak tylko znaję natki na pewno zrobię.Chlebkiem również jestem zainrygowana i wpisuję go na liste na drugie miejsce-do upieczenia oczywiście:-)Pozdrawiam serdecznie.Ewa
OdpowiedzUsuńEwuniu, polecam i sałatkę i chlebek. Obie potrawy smaczne i banalnie proste!
OdpowiedzUsuńChleb dziś zrobiony i już nie został nawet okruszek. Bardzo smaczny. Zachęciłam się strasznie, bo wszystko wychodzi tak jak na zdjęciach, a przepisy proste i można sobie z tym łatwo poradzić. Ciekawe co mi zasmakuje jutro...Dziękuję i pozdrawiam. Edyta
OdpowiedzUsuńEdytko, cieszę się, iż chlebuś się udał. Z pozytywnym nastawieniem wszystko się udaje :)
OdpowiedzUsuńSałatka przepyszna! Mój brat (który twierdzi, że nie lubi selera) jadł aż mu się uszy trzęsły.
OdpowiedzUsuń