Strony

poniedziałek, 16 maja 2011

Sałatka

Sałatka ziemniaczana z porem

Składniki na 6-8 porcji:

70 dkg ziemniaków sałatkowych
2 pory
puszka groszku
5 ogórków konserwowych
szczypiorek + natka pietruszki (po 2 łyżki)
kilka łyżek majonezu
1 łyżka musztardy
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy, a następnie kroimy w większą kostkę. Pory kroimy w pół talarki, przelewamy wrzątkiem i studzimy. Groszek odsączamy, ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy majonez i musztardę, posiekane zioła i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i schładzamy w lodówce.




Z dodatków do potraw proponuję dzisiaj chlebek Naan. Jest to płaski chleb drożdżowy, pieczony z białej mąki, wywodzący się z kuchni indyjskiej. Pieczony bez dodatków lub w połączeniu z czosnkiem, cebulą, na słodko lub słono, z ziarnami lub ziołami. Prawdziwe chlebki naan wypiekane są w specjalnych piecach tandoor. Chlebek podawany jest jako dodatek do różnych potraw.

Chlebek Naan

Składniki na 6 chlebków:

2 szklanki mąki
2-3 dkg świeżych drożdży
0,5 szklanki ciepłej wody
90g jogurtu naturalnego
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
łyżka oliwy lub łyżka roztopionego masła
opcjonalnie kminek, mak, sezam do posypania

Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody, odstawiamy na kilka minut.  Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier, jogurt naturalny, oliwę (masło) oraz resztę ciepłej wody. Wlewamy również rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ponownie wyrobić ciasto, a następnie urywać z niego nieduże kawałeczki i formować cieknie owalne placuszki. Piec w 190 stopniach 25 minut. Można posypać ziarenkami kminku, maku lub sezamu. Chlebek ten można podawać do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu, można tez jeść jako kanapkę, dodatek do sałatek lub jak komuś smakuje. U mnie wyszło około 16 placuszków, rozeszły się zanim ostygły (dziecko podjadało suchy Naan i ciągłe wołało jeszcze). Wprawdzie prawdziwe indyjskie Naan pieczone są w piecach specjalnego typu, ale cóż , takowego nie posiadam. Ale pieczone w zwykłych piecykach smakują również rewelacyjnie!!

2 komentarze:

  1. A Na czym najlepiej je piec? I Jak rozgrzać piekarnik dół czy góra dół ? Bardzo fajne i łatwe przepisy:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Można piec na blaszce obsypanej mąką, a piekarnik nagrzewamy góra i dół. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.