Dzisiaj proponuję muszle makaronowe faszerowane mięsem i warzywami z sosem pomidorowym. Coś w stylu cannelloni. Danie dość łatwe, lekkie i pięknie prezentujące się na talerzu. Fajna odmiana od tradycyjnych dań obiadowych.
Muszle faszerowane
Składniki:
pół opakowania makaronu muszle
Na farsz:
1 cebula
ząbek czosnku
2 marchewki
kawałek selera
por
30dkg mięsa mielonego
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
Na sos pomidorowy:
mała cebulka ze szczypiorkiem
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
szklanka bulionu
2 łyżki śmietany + łyżeczka mąki do zagęszczenia
przyprawy: sól, pieprz, bazylia
dodatkowo:
10 dkg sera żółtego
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente (wg przepisu na opakowaniu). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
Farsz: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie seler. Pora myjemy i kroimy na pół talarki. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy resztę warzyw i dusimy, aż trochę zmiękną. Pod koniec lekko solimy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Mięso wrzucamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przestudzone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki.
Sos pomidorowy: Drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem podsmażamy na łyżce oliwy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy przecier i chwilę gotujemy. Następnie zagęszczamy śmietaną połączoną z mąką, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Muszle napełniamy farszem mięsno-warzywnym, układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Muszle zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach (ja zapiekałam pod przykryciem, a 10 minut przed końcem zdjęłam pokrywkę naczynia).
A na deser kisiel rabarbarowy z lodami waniliowymi. Poezja smaku!!
Rabarbarowa fantazja
Składniki na 4 porcje:
Na kisiel:
250ml soku jabłkowego + 4 łyżki
200g rabarbaru
3 łyżki kisielu czerwonego (w proszku)
Dodatkowo:
kilka gałek lodów waniliowych
owoce do dekoracji
Wykonanie:
Rabarbar myjemy i kroimy na plastry grubości 1cm. Sok jabłkowy zagotowujemy, dodajemy rabarbar i gotujemy 2 minuty. Kisiel rozpuszczamy w 4 łyżkach soku jabłkowego, wlewamy do gotującego się rabarbaru i mieszamy, aż powstanie gęsty kisiel. Studzimy. Kisiel można jeść bez dodatków, ale najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Na dno pucharków wlewamy zimny kisiel, na wierzchu układamy gałki lodów. Dekorujemy owocami. Polecam!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.