Strony

piątek, 20 maja 2011

Muszle i rabarbarowa fantazja

Dzisiaj proponuję muszle makaronowe faszerowane mięsem i warzywami z sosem pomidorowym. Coś w stylu cannelloni. Danie dość łatwe, lekkie i pięknie prezentujące się na talerzu. Fajna odmiana od tradycyjnych dań obiadowych.

Muszle faszerowane


Składniki:

pół opakowania makaronu muszle

Na farsz:
1 cebula
ząbek czosnku
2 marchewki
kawałek selera
por
30dkg mięsa mielonego
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz

Na sos pomidorowy:
mała cebulka ze szczypiorkiem
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
szklanka bulionu
2 łyżki śmietany + łyżeczka mąki do zagęszczenia
przyprawy: sól, pieprz, bazylia

dodatkowo: 
10 dkg sera żółtego

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente (wg przepisu na opakowaniu). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
Farsz: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie seler. Pora myjemy i kroimy na pół talarki. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy resztę warzyw i dusimy, aż trochę zmiękną. Pod koniec lekko solimy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Mięso wrzucamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przestudzone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki.
Sos pomidorowy: Drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem podsmażamy na łyżce oliwy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy przecier i chwilę gotujemy. Następnie zagęszczamy śmietaną połączoną z mąką, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Muszle napełniamy farszem mięsno-warzywnym, układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Muszle zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach (ja zapiekałam pod przykryciem, a 10 minut przed końcem zdjęłam pokrywkę naczynia).


A na deser kisiel rabarbarowy z lodami waniliowymi. Poezja smaku!!

Rabarbarowa fantazja



Składniki na 4 porcje:

Na kisiel:
250ml soku jabłkowego + 4 łyżki
200g rabarbaru
3 łyżki kisielu czerwonego (w proszku)

Dodatkowo:
kilka gałek lodów waniliowych
owoce do dekoracji

Wykonanie:
Rabarbar myjemy i kroimy na plastry grubości 1cm. Sok jabłkowy zagotowujemy, dodajemy rabarbar i gotujemy 2 minuty. Kisiel rozpuszczamy w 4 łyżkach soku jabłkowego, wlewamy do gotującego się rabarbaru i mieszamy, aż powstanie gęsty kisiel. Studzimy. Kisiel można jeść bez dodatków, ale najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Na dno pucharków wlewamy zimny kisiel, na wierzchu układamy gałki lodów. Dekorujemy owocami. Polecam!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.