Nareszcie słoneczny dzień!! Od dłuższego czasu brakowało Nam słoneczka. Można będzie "podładować baterie".
Dzisiaj proponuję prosty chlebek kefirowy z ziarenkami, pachnący i smaczny. A do chlebka pasta z tuńczyka. Mój mąż przepada za tuńczykiem (zresztą ja również), więc tuńczyk w różnych postaciach często u Nas gości :) Polecam!!!
Chleb na kefirze z ziarenkami
Składniki na duży bochenek:
0,5 kg mąki pszennej
380g kefiru naturalnego
30g drożdży świeżych
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
3 łyżki słonecznika
2 łyżki sezamu
łyżka kminku
Wykonanie:
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, kefir (musi mieć temperaturę pokojową) oraz rozpuszczone drożdże. Mieszamy składniki, a następnie zagniatamy ciasto na stolnicy. Ciasto nie powinno się klei do rąk. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy słonecznik, sezam i kminek (ja wszystkie ziarna wysypałam na stolnicę, położyłam na nich ciasto i zagniatałam aż się wszystko połączyło). Ciasto ponownie wkładamy do miski na 20 minut. Następnie z ciasta formujemy okrągły bochenek, układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Wierzch bochenka nacinamy nożem. Chlebek przykrywamy i czekamy jeszcze 15 minut aż podrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu), przed włożeniem chleba do piekarnika smarujmy go wodą i posypujemy ziarnami. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy.
Pasta z tuńczyka
Dzisiaj proponuję prosty chlebek kefirowy z ziarenkami, pachnący i smaczny. A do chlebka pasta z tuńczyka. Mój mąż przepada za tuńczykiem (zresztą ja również), więc tuńczyk w różnych postaciach często u Nas gości :) Polecam!!!
Chleb na kefirze z ziarenkami
Składniki na duży bochenek:
0,5 kg mąki pszennej
380g kefiru naturalnego
30g drożdży świeżych
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
3 łyżki słonecznika
2 łyżki sezamu
łyżka kminku
Wykonanie:
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, kefir (musi mieć temperaturę pokojową) oraz rozpuszczone drożdże. Mieszamy składniki, a następnie zagniatamy ciasto na stolnicy. Ciasto nie powinno się klei do rąk. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy słonecznik, sezam i kminek (ja wszystkie ziarna wysypałam na stolnicę, położyłam na nich ciasto i zagniatałam aż się wszystko połączyło). Ciasto ponownie wkładamy do miski na 20 minut. Następnie z ciasta formujemy okrągły bochenek, układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Wierzch bochenka nacinamy nożem. Chlebek przykrywamy i czekamy jeszcze 15 minut aż podrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu), przed włożeniem chleba do piekarnika smarujmy go wodą i posypujemy ziarnami. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy.
Pasta z tuńczyka
Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
1 jajko ugotowane na twardo
2 ogórki konserwowe
cebulka ze szczypiorkiem
2-3 łyżki majonezu
przyprawy: pieprz
Wykonanie:
Tuńczyka osączamy na sicie, rozdrabniamy widelcem i wrzucamy do miseczki. Jajko, ogórki i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Gratuluje Tobie tych udanych wypiekow;) poweim szczerze ja za pieczywo sie nie biore,prosciej kupic dla mnie;)a co do tunczyka skoro tak lubicie mam rowniez fajny i prosty przepis na pasta,tunczyka po uprzednim odcisnieciu mieszasz z twarozkiek,jak geste dodajesz lyzke jogurtu lub smietany i na koniec jeszcze zielona cebulka pokrojona w kosteczke,bardzo to lubimy jesc na sniadanko,POZDRAWIAM;)
OdpowiedzUsuńChlebek bomba!!!! Wyrósł cudownie, zamiast kminku dodałam siemię lniane, bo mój starszy synek ucieka przez kminkiem gdzie pieprz rośnie. Bardzo długo jest świeży. Polecam!!!!
OdpowiedzUsuńsuper przepis! wyprobuje w weekend :-)
OdpowiedzUsuń