Brownie to czekoladowe ciasto pochodzące z Ameryki. Na pierwszy rzut oka wygląda jak zakalec - niewyrośnięte, mokre w środku. Ale to właśnie cechy tego ciasta. Mocno czekoladowe, z orzechami lub innymi dodatkami wprost rozpływa się w ustach. A do tego jest ekspresowe w wykonaniu! Zwykle brownie ma postać kwadratowego ciastka, ale można również przygotować okrągły torcik brownie lub babeczki brownie. Można je podawać obsypane cukrem pudrem, polane polewą czekoladową lub lekko ciepłe z lodami. Legenda głosi, iż brownie powstało, gdy autorka zapomniała dodać proszku do pieczenia do klasycznego ciasta czekoladowego. Pomimo pomyłki ciasto pokroiła i podała i tak powstało amerykańskie brownie.
Czekoladowe brownie z orzechami
Składniki na blaszkę 25 x 25cm:
250g gorzkiej czekolady
200g masła
200g masła
3 jajka
180g cukru pudru + do obsypania ciasta
szczypta soli
80g mąki
150g orzechów włoskich
Wykonanie:
Masło kroimy na mniejsze kawałki, 200g czekolady łamiemy. Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Resztę czekolady i orzechy grubo kroimy. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem na jasny, gładki krem. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową, miksujemy razem do połączenia składników. Dodajemy mąkę, mieszamy. Na końcu wsypujemy orzechy i czekoladę i mieszamy lekko łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy, dzielimy na kwadraty i obsypujemy cukrem pudrem.
wygląda obłędnie! nadziane orzechami to moja ulubiona wersja
OdpowiedzUsuńRobiłam, będę robić i już nigdy nie przestanę!!! jest rewelacyjne - szczególnie na ciepło :) mniam pyszota... :)
OdpowiedzUsuńmoje najukochańsze ciasto:D szybkie, pyszne i czekoladowe;)
OdpowiedzUsuńZawsze liczylam na kolezanke pod wzgledem brownie. Ale po przeczytaniu Twojego przepisu, doszlam do wniosku, ze chyba sama sprobuje upiec :) . Wyglada latwo :)
OdpowiedzUsuńBardzo łatwo! Teraz koleżanka będzie zaskoczona :)
Usuń