Dzisiaj polecam przepyszne danie obiadowe w postaci chrupiących kawałków kurczaka z dipem oraz roladek z cukinii z nadzieniem warzywno - serowym z szynką. Roladki są dosyć pracochłonne, ale ich smak wynagrodzi wszelki trud. Za to kurczak jest szybki w przygotowaniu, panierka z dodatkiem parmezanu jest niezwykle chrupiąca i aromatyczna.
Polecam!
Zapiekane roladki z cukinii
Polecam!
Zapiekane roladki z cukinii
Składniki:
2 nieduże cukinie
2 marchewki
pół szklanki groszku mrożonego
1 jajko
100g sera żółtego (np. ementaler)
kilka plastrów szynki wieprzowej
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy je wzdłuż na dosyć cienkie plastry. Z dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, blanszujemy plastry cukinii przez 2-3 minuty po czym osączamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Marchew i groszek gotujemy 5 minut. Osączamy i miksujemy gdy przestygną. Do masy dodajemy 2/3 startego drobno sera, jajko, sól i pieprz. Plastry szynki kroimy na paseczki szerokości plastrów cukinii. Na każdy plaster cukinii nakładamy pasek szynki i rozsmarowujemy cienko masę marchewkową z groszkiem. Zwijamy w roladki i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Roladki posypujemy resztą sera i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Można podawać ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
Chicken Nuggets
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
Na marynatę:
szklanka maślanki
łyżka soku z cytryny
łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
Na panierkę:
pół szklanki mąki
1 jajko roztrzepane z łyżką zimnej wody
bułka tarta
2-3 łyżki tartego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz
Na dip musztardowo-miodowy:
4 łyżki majonezu
łyżka musztardy Dijon
1.5 łyżki miodu
1 łyżka zimniej wody
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w niezbyt grube plastry. Składniki marynaty mieszamy, dodajemy kawałki kurczaka i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Panierka: mąkę wsypujemy na talerz, bułkę tartą mieszamy z tartym parmezanem. Jajko roztrzepane z wodą przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka wyciągamy z marynaty, panierujemy w mące, jajku i bułce z parmezanem. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dip: wymieszaj wszystkie składniki, podawaj do usmażonego kurczaka.
Chicken Nuggets
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
Na marynatę:
szklanka maślanki
łyżka soku z cytryny
łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
Na panierkę:
pół szklanki mąki
1 jajko roztrzepane z łyżką zimnej wody
bułka tarta
2-3 łyżki tartego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz
Na dip musztardowo-miodowy:
4 łyżki majonezu
łyżka musztardy Dijon
1.5 łyżki miodu
1 łyżka zimniej wody
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w niezbyt grube plastry. Składniki marynaty mieszamy, dodajemy kawałki kurczaka i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Panierka: mąkę wsypujemy na talerz, bułkę tartą mieszamy z tartym parmezanem. Jajko roztrzepane z wodą przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka wyciągamy z marynaty, panierujemy w mące, jajku i bułce z parmezanem. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dip: wymieszaj wszystkie składniki, podawaj do usmażonego kurczaka.
Nuggetsy-rewelacja,szybko,zdrowo i pysznie:)milego dnia!
OdpowiedzUsuńOj były pyszne, nawet mój syn, który nie przepada za mięsem zajadał z apetytem :)
OdpowiedzUsuńKolor roladek przywodzi na myśl bakłażany, a nie cukinie... a z bakłażanem byłoby pysznie. ;]
OdpowiedzUsuńNuggetsy - coś niesamowitego, nigdy jeszcze nie jadłam tak puszystego kurczaczka. REWELACJA
OdpowiedzUsuńMoniaG.
Cały ten blog jest poprostu zaj*****y ! Zrobiłam juz kilkja dań i każde rewelacja ! Teraz gotuje tylko z tym blogiem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Bardzo mi milo ;) Rowniez serdecznie pozdrawiam!
Usuń