Strony

poniedziałek, 27 czerwca 2011

Zapiekane roladki z cukinii

Dzisiaj polecam przepyszne danie obiadowe w postaci chrupiących kawałków kurczaka z dipem oraz roladek z cukinii z nadzieniem warzywno - serowym z szynką. Roladki są dosyć pracochłonne, ale ich smak wynagrodzi wszelki trud. Za to kurczak jest szybki w przygotowaniu, panierka z dodatkiem parmezanu jest niezwykle chrupiąca i aromatyczna.
 Polecam!


Zapiekane roladki z cukinii



Składniki:

2 nieduże cukinie
2 marchewki
pół szklanki groszku mrożonego
1 jajko
100g sera żółtego (np. ementaler)
kilka plastrów szynki wieprzowej
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy je wzdłuż na dosyć cienkie plastry. Z dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, blanszujemy plastry cukinii przez 2-3 minuty po czym osączamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Marchew i groszek gotujemy 5 minut. Osączamy i miksujemy gdy przestygną. Do masy dodajemy 2/3 startego drobno sera, jajko, sól i pieprz. Plastry szynki kroimy na paseczki szerokości plastrów cukinii. Na każdy plaster cukinii nakładamy pasek szynki i rozsmarowujemy cienko masę marchewkową z groszkiem. Zwijamy w roladki i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Roladki posypujemy resztą sera i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Można podawać ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.



Chicken Nuggets



Składniki:

2 duże piersi z kurczaka

Na marynatę:
szklanka maślanki
łyżka soku z cytryny
łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki papryki słodkiej

Na panierkę:
pół szklanki mąki
1 jajko roztrzepane z łyżką zimnej wody
bułka tarta
2-3 łyżki tartego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz

Na dip musztardowo-miodowy:
4 łyżki majonezu
łyżka musztardy Dijon
1.5 łyżki miodu
1 łyżka zimniej wody

Wykonanie:
Kurczaka kroimy w niezbyt grube plastry. Składniki marynaty mieszamy, dodajemy kawałki kurczaka i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Panierka: mąkę wsypujemy na talerz, bułkę tartą mieszamy z tartym parmezanem. Jajko roztrzepane z wodą przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka wyciągamy z marynaty, panierujemy w mące, jajku i bułce z parmezanem. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dip: wymieszaj wszystkie składniki, podawaj do usmażonego kurczaka.




6 komentarzy:

  1. Nuggetsy-rewelacja,szybko,zdrowo i pysznie:)milego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj były pyszne, nawet mój syn, który nie przepada za mięsem zajadał z apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor roladek przywodzi na myśl bakłażany, a nie cukinie... a z bakłażanem byłoby pysznie. ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Nuggetsy - coś niesamowitego, nigdy jeszcze nie jadłam tak puszystego kurczaczka. REWELACJA
    MoniaG.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cały ten blog jest poprostu zaj*****y ! Zrobiłam juz kilkja dań i każde rewelacja ! Teraz gotuje tylko z tym blogiem :)

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.