Strony

sobota, 18 czerwca 2011

Ciabatta

Ciabatta to włoski biały chleb pieczony z mąki pszennej na drożdżach. Bochenek ma wydłużony, płaski kształt. Ciabatta w tłumaczeniu oznacza pantofel. Pieczywo ma chrupiącą skórkę i sprężysty, miękki miąższ. Ja połowę ciasta zmieszałam z oliwkami, a druga połowa była bez dodatków. Ciabatta jest doskonała na kanapki lub jako dodatek do innych dań. Najlepsza jeszcze ciepła :)



Ciabatta

Składniki na 4-5 bułek:

Na zaczyn: 
7g drożdży świeżych
200ml letniej wody
175g mąki pszennej chlebowej

Ciasto właściwe:
7g drożdży świeżych
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
200ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
340g mąki pszennej chlebowej
 opcjonalnie oliwki zielone lub czarne

Wykonanie:
Zaczyn: dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozprowadzamy wodą, dodajemy mąkę, dobrze mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Ciasto właściwe: drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku. Dodajemy do zaczynu. Wlewamy również wodę i oliwę. Mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z solą. Ciasto będzie raczej rzadkie, ja wyrabiałam łyżką do momentu aż zaczęło odchodzić od ścianek miski. Miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Jeśli chcemy ciabatty z dodatkiem oliwek dodajemy je pod koniec wyrabiania ciasta. Po 2 godzinach przygotowujemy blaszkę - wykładamy ją papierem do pieczenia i obsypujemy mąką. Ciasto nabieramy ręką i szybkim ruchem przekładamy na blaszkę, lekko formujemy w długie, płaskie bułeczki, ale nie ugniatamy za mocno. Pieczywo oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Pieczemy około 20-25 minut w 220 stopniach.



Dzisiaj polecam szybką i sycącą zupkę ziemniaczaną na wędzonym boczku. Smaczna, pożywna dla całej rodziny.

Zupa ziemniaczana z boczkiem



Składniki:

30 dkg boczku wędzonego
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
60 dkg ziemniaków
1,5 l bulionu mięsnego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka majeranku
2 łyżki siekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchy garnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy 4 łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Cebulę, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do boczku. Całość zeszklić, stale mieszając. Wlewamy bulion, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Polecam!

2 komentarze:

  1. Dzisiaj po raz pierwszy pieklam ciabatte,to byla udana proba,dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma za co :) Domowe pieczywo to coś fantastycznego! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.