Strony

piątek, 17 czerwca 2011

Plecionka

Dzisiaj polecam przepis na domową plecionkę z kruszonką. Zawsze uwielbiałam ciepłą chałkę z piekarni, zwykle wyjadałam tylko warkocze obsypane słodką kruszonką. A teraz mogę się cieszyć domową chałką o identycznym smaku :)


Chałka (plecionka) z kruszonką

Składniki na 2 duże chałki:

Na chałkę:
700g mąki
100g cukru
2 jajka
60g masła
300-350 ml mleka
25 g drożdży
szczypta soli
otarta skórka z połowy cytryny

Na kruszonkę:
łyżka mąki
pół łyżki masła
pół łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 
żółtko + łyżka wody do posmarowania ciasta

Wykonanie:
Chałka: drożdże rozcieramy z łyżką cukru i rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dodajemy 2 łyżki mąki i robimy zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.  Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, masło roztapiamy i studzimy. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe mleko (najbezpieczniej dodać 300 ml, a jeśli ciasto wyjdzie zbyt zbite dodać pozostałe 50ml), masę z żółtek, szczyptę soli, masło i wyrośnięty zaczyn oraz skórkę z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do ciasta i ręką wyrabiamy, aż piana się wchłonie. Następnie ciasto zagniatamy na stolnicy, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części. Z każdej części robimy po 3 lub 5 długich wałeczków. Jeśli robimy z 3 wałeczków po prostu łączymy je razem z jednej strony i zaplatamy jak warkocz. Końcówki podwijamy pod spód. Jeśli chcemy chałkę z 5 wałeczków postępujemy tak:

1. wałeczki łączymy razem z jednej strony


2. pierwszy wałeczek od lewej strony przekładamy przez 2 sąsiadujące wałeczki


3. następnie pierwszy wałeczek od prawej strony przekładamy przez 2 sąsiadujące wałeczki (na lewo)


4. czynności 2 i 3 powtarzamy aż zapleciemy wałeczki do końca

5. końcówki podwijamy pod spód

Zaplecione chałki układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kruszonka: masło roztapiamy, łączymy z mąką i cukrem. Zagniatamy palcami. 
Wyrośnięte plecionki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach 30-35 minut. Jeśli zbyt szybko się będą rumienić przykrywamy je folią aluminiową.
 Po upieczeniu studzimy, ale najlepsza jest jeszcze ciepła chałka :)



Z dań obiadowych proponuję spaghetti z sosem bolońskim. Sos boloński to sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie mielonych). Używa się wieprzowiny i wołowiny, dodaje się również warzywa.

Sos boloński

Składniki:

30 dkg mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego, można pomieszać)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1-2 marchewki
1 nieduży seler
1 puszka pomidorów rozdrobnionych
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia, tymianek
pół szklanki bulionu (może być z kostki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy marchewki i seler starte na grubych oczkach. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, podlewamy bulionem i dusimy do czasu aż powstanie jednolity, gęsty sos. Na koniec dodajemy paprykę słodką, oregano, bazylię i tymianek i dusimy jeszcze kilka minut. Prawdziwy sos boloński dusi się około 2 godzin.
Po nałożeniu na potrawę posypać startym serem, można udekorować świeżą bazylią lub natką pietruszki. Sos można wykorzystać w tradycyjnych włoskich potrawach jak: spaghetti, pizza, lasagne.



1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.