Strony

poniedziałek, 6 czerwca 2011

Drożdżowe naleśniki

Dzisiaj polecam nieśmiertelne naleśniczki :) Ale nie taki zwykłe, bo na drożdżach. Są delikatne, mięciutkie i pyszniutkie! Do tego cudowny sos czekoladowy i małe słodkie co nieco gotowe :) Polecam!!!



Drożdżowe naleśniki z czekoladowym sosem

Składniki na 8 naleśników (u mnie dużych, średnica 22cm):

Na ciasto:
3 dkg drożdży świeżych
1 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka letniej wody
2-2,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy (można pominąć)
7 dkg roztopionego masła

Na sos czekoladowy:
10 dkg ciemnej czekolady
150 ml śmietanki kremówki
łyżka masła
łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i z cukrem. Odstawiamy na kilka minut. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka, wodę, resztę mleka oraz rozprowadzone drożdże. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodajemy przestudzone masło oraz skórkę z pomarańczy. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę, aż ciasto wyrośnie (lepiej użyć dużej miski, bo ciasto lubi wypłynąć). Po wyrośnięciu smażymy naleśniki. Przed smażeniem pierwszego naleśnika na patelni rozgrzewamy pół łyżeczki masła, kolejne smażymy już bez tłuszczu z obu stron do zrumienienia. 
Sos czekoladowy: kremówkę zagotowujemy z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy z masłem na małym ogniu. Kremówkę wlewamy do czekolady i mieszamy.
Naleśniki zwijamy w rulony, układany na talerzu jeden obok drugiego. Polewamy sosem. Danie posypujemy otartą skórką z pomarańczy.




2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.