Pięknie pachnący chlebek o chrupiącej skórce i sprężystym miąższu. Długo zachowuje świeżość, jest sycący i najbardziej smakuje mi z masełkiem :)
Chleb pszenno - żytni na zakwasie
Składniki na 1 bochenek (keksówka około 25cm):
150 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
8 g drożdży świeżych
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami letniej wody. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy zakawas, sól, rozprowadzone drożdże oraz resztę wody. Wyrabiamy ciasto kilka minut, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło". Ponownie wyrabiamy kilka minut, aż będzie elastyczne. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1,5 - 2 godzin) przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem i posypanej otrębami lub bułką tartą keksówki. Zostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 220 stopniach około 45 minut.
A na obiadek cudownie cytrynowa rybka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych z sałatką z brokuł. Polecam!!
Cytrynowa ryba
Składniki na 2 porcje:
Składniki na 2 porcje:
2 duże filety (ryba wg uznania)
1 cytryna
6 łyżek płatków kukurydzianych
przyprawy: sól
6 łyżek płatków kukurydzianych
przyprawy: sól
1 jajko
Wykonanie:
Rybę rozmrażamy, przyprawiamy solą i mocno skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki. Płatki rozdrabniamy lekko w rękach. Płaty pangi dzielimy na pół (ja nie lubię smażyć takich ogromnych płatów), moczymy w jajku, a następnie panierujemy w płatkach i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Przed podaniem jeszcze raz skrapiamy sokiem z cytryny. Ja podałam rybę z sałatką z brokuła i jajkiem. Przepis poniżej.
Wykonanie:
Rybę rozmrażamy, przyprawiamy solą i mocno skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki. Płatki rozdrabniamy lekko w rękach. Płaty pangi dzielimy na pół (ja nie lubię smażyć takich ogromnych płatów), moczymy w jajku, a następnie panierujemy w płatkach i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Przed podaniem jeszcze raz skrapiamy sokiem z cytryny. Ja podałam rybę z sałatką z brokuła i jajkiem. Przepis poniżej.
Sałatka z brokuł
Składniki na 4 porcje:
Składniki na 4 porcje:
1 nieduży brokuł
3-4 jajka
mały kubeczek jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku, zioła prowansalskie
zielenina do dekoracji
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Brokuł obgotowujemy w osolonej wodzie przez kilka minut (nie może się rozpadać). Po odsączeniu studzimy. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, solą, pieprzem, ziołami i odrobiną czosnku. Jajka kroimy na 4 części każde. Brokuł dzielimy na większe różyczki. W miseczce układamy brokuły z jajkami (wedle swojej inwencji twórczej), całość polewamy jogurtem z przyprawami. Wkładamy do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem posypujemy zieleniną (szczypiorkiem lub natką pietruszki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.