Strony

wtorek, 14 czerwca 2011

Makaron pełnoziarnisty

Dzisiaj słów kilka o makaronach razowych (pełnoziarnistych). Sa najlepszym źródłem węglowodanów, sprawdzają się przy budowaniu masy mięśniowej jak również przy odchudzaniu. Makaron razowy składa się z grubo zmielonej mąki zawierającej otręby - bogactwo błonnika i minerałów. Makaron pełnoziarnisty syci na długi czas. U mnie dzisiaj zapiekanka z makaronem razowym. Polecam!

Zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym

Składniki:

250g makaronu penne pełnoziarnistego (lub innego kształtu)
1 cebula
ząbek czosnku
6 pieczarek
pół puszki pomidorów w zalewie bez skórki
6 plastrów szynki
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz
garść świeżej bazylii
sos beszamelowy (przepis poniżej)
100g startego sera żółtego
garść płatków parmezanu (można pominąć)


 Wykonanie:
Makaron gotujemy na półmiękko z odrobiną soli i łyżką oliwy. Osączamy na sicie. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy szynkę pokrojoną w paski. Chwilę smażymy. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli z szynką. Dusimy do odparowania wody. Następnie dodajemy pomidory z puszki (jeśli są w całości to kroimy je w kostkę), łyżeczkę przecieru oraz przyprawy - sól, pieprz. Całość dusimy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną w paseczki świeża bazylię. Do sosu wrzucamy makaron i mieszamy. Makaron z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego oliwą. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy, całość posypujemy startym serem i płatkami parmezanu.


Danie zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.


Sos beszamelowy zawsze przygotowuje mój Mąż. Z reguły wykorzystuję go do czynności wymagających cierpliwości i większej ilości czasu jak mieszanie sosu, luzowanie kurczaka czy udek. To taka moja Pomocna Dłoń - zawsze chętna do pracy :)

Sos beszamelowy

Składniki:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy podgrzewając rondelek na małym ogniu. Gdy mąka z masłem się połączy wlewamy mleko cały czas mieszając. Powinien powstać gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pół łyżeczki gałki. Sos cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy sos należy dodać więcej mleka (1,5 szklanki). Taki sos będzie dobry np. do polania mięs. Do zapiekanek, tak jak u mnie, lepszy jest nieco gęstszy sos z 1 szklanki mleka.

Na deser pyszne muffiny, również zdrowe, bo z płatkami owsianymi. Bardzo kruche dzięki użyciu śmietany, zachowują długo świeżość. Polecam!!

Muffiny z jagodami

Składniki na 12 sztuk:

7,5 dkg margaryny
7,5 dkg cukru
łyżka cukru waniliowego
1 jajko
10 dkg mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 dkg płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
15 dkg kwaśnej śmietany
pół szklanki jagód (u mnie mrożone)

Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajko i dobrze ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz płatkami. Suche składniki mieszamy z utartą masą, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jagody, lekko mieszamy. Foremki do muffinów napełniamy masą do wysokości 3/4. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.


4 komentarze:

  1. Muffinki, zrobione, zjedzone i bardzo pyszne były tylko jedną wadę miały - było ich za mało. W kolejnym wykonaniu z podwójnej porcji będę robić. Smaku i zapachu nie można odtworzyć, dlatego trzeba je zrobić. Polecam i smacznego życzę. Edyta

    OdpowiedzUsuń
  2. Edytko, gratuluję kolejnego udanego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można je zrobić z groszkiem czekoladowym..? Czy trzeba w ogóle innych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  4. Można z groszkiem lub innymi dodatkami. Myślę, że tak samo pół szklanki powinno być ok :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.