Strony

środa, 15 czerwca 2011

Sernik mrożony

Na upalne dni polecam pyszny sernik mrożony. Świetnie zastąpi lody, ochłodzi i orzeźwi.

Sernik mrożony czekoladowo - kawowy



Składniki na tortownicę 24cm:

Na spód:
200g ciastek digestive lub herbatników
100g masła lub margaryny
2 łyżki Nutelli

Na masę:
250g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
szklanka śmietanki kremówki 36%
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka

Wykonanie:
Spód: Ciastka kruszymy, masło roztapiamy. Ciastka mieszamy z masłem i Nutellą. Masą wykładamy spód i boki (około 2cm wysokości) i dobrze dociskamy. Wstawiamy do lodówki. 
Masa: Czekoladę rozpuszczamy na wolnym ogniu z 2 łyżkami mleka, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kawę rozpuszczamy w 2-3 łyżach wrzątku, studzimy. Serek miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mleko skondensowane oraz przestudzoną kawę i czekoladę. Miksujemy do połączenia składników. Kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy ją z masą kawowo-czekoladową. Masę wylewamy na spód herbatikowy, tortownicę owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy na 12 godzin do zamrażalnika. Sernik należy wyjąc z zamrażalnika minimum 30 minut przed podaniem. Dekorujemy bitą śmietaną, owocami lub tartą czekoladą.


A na kanapkę mocno ziołowy twarożek, doskonały do domowego pieczywa :)

Twarożek ziołowy

Składniki:

25 dkg twarogu (u mnie chudy)
3 łyżki mleka
2 łyżki śmietany (u mnie 18%)
mała cebulka
ząbek czosnku
po 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, szczypiorku, natki pietruszki, koperku
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Twaróg wrzucamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy mleko śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zieleninę, czosnek przepuszczony przez praskę oraz cebulę startą na drobnych oczkach. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę do połączenia się smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.