Strony

niedziela, 12 czerwca 2011

Sałatka warstwowa

Kiedyś u znajomych zostałam poczęstowana sałatką warstwową z tuńczykiem. Była bardzo smaczna i ładnie się prezentowała w szklanej przezroczystej salaterce. Poprosiłam o przepis i dzisiaj mogę ją Wam zaproponować :) Jest naprawdę szybka w przygotowaniu.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem


Składniki:

5 jaj ugotowanych na twardo
szklanka groszku mrożonego
puszka kukurydzy
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
pęczek szczypiorku z cebulką
20 dkg sera żółtego
4 łyżki majonezu
3 łyżi jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
przyprawy: sól, pieprz
zielenina do dekoracji

Wykonanie:
Z ugotowanych jajek wyjmujemy żółtka. Białka jajek ścieramy na tarce o grubych oczkach, a żółtka na małych oczkach (osobno). Groszek gotujemy do miękkości, tuńczyka i kukurydzę osączamy. Szczypiorek siekamy z cebulką, ser ścieramy na grubych oczkach. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. W przezroczystej misce układamy warstwami: starte białka, ugotowany i ostudzony groszek, tuńczyk, szczypiorek, kukurydza, ser żółty, sos majonezowy i starte  żółtka. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.


A z szybkich dań na ciepło polecam popularne gołąbki bez zawijania.
 U mnie z ryżem, ale można go zastąpić kaszą.

Szybkie gołąbki

Składniki na 10-12 sztuk:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
pół szklanki ryżu
kapusta biała (1/4 małej główki)
1 jajko
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz
litr rosołu (można zrobić z 1 kostki rosołowej)

Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko z odrobiną soli. Kapustę drobno kroimy w cieniutkie, niedługie paseczki (można również poszatkowac na tarce o średnich oczkach), solimy i odstawiamy do zmięknięcia. Następnie odciskamy nadmiar wody. Mięso, ugotowany i ostudzony ryż oraz kapustę wrzucamy do dużej miski, dodajemy jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy mięsnej formujemy podłużne, okrągłe gołąbki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony. Gołąbki muszą być dobrze zrumienione, inaczej rozpadną się podczas duszenia. Do dużego garnka wlewamy bulion i układamy w nim zrumienione gołąbki. Dusimy ok. 40 minut na wolnym ogniu. Z bulionu można potem zrobić sos, u mnie był pomidorowy. Gołąbki można również zamrozić.

7 komentarzy:

  1. Witaj Patusiu ;-)
    Kapuśniaczki wyszły rewelacyjne - Bardzo dziękuję za przepis... ;-)
    Teraz kolej na szybkie gołąbki ;-)
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia ;-))
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo :) Pozdrawiam również!

    OdpowiedzUsuń
  3. Everything what you have on your website is amazing and delicious! I'm so proud of you ! Greetings from London.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Many thanks. I would be glad if you sing yourself next time :) Cheers!

      Usuń
  4. czy zamiast kapusty może być sałata lodowa?

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zamiast kapusty może być sałata lodowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do gołąbków najlepiej użyć kapusty, ale może być włoska albo pekińska.

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.