Kiedyś u znajomych zostałam poczęstowana sałatką warstwową z tuńczykiem. Była bardzo smaczna i ładnie się prezentowała w szklanej przezroczystej salaterce. Poprosiłam o przepis i dzisiaj mogę ją Wam zaproponować :) Jest naprawdę szybka w przygotowaniu.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Składniki:
5 jaj ugotowanych na twardo
szklanka groszku mrożonego
puszka kukurydzy
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
pęczek szczypiorku z cebulką
20 dkg sera żółtego
4 łyżki majonezu
3 łyżi jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
przyprawy: sól, pieprz
zielenina do dekoracji
Wykonanie:
Z ugotowanych jajek wyjmujemy żółtka. Białka jajek ścieramy na tarce o grubych oczkach, a żółtka na małych oczkach (osobno). Groszek gotujemy do miękkości, tuńczyka i kukurydzę osączamy. Szczypiorek siekamy z cebulką, ser ścieramy na grubych oczkach. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. W przezroczystej misce układamy warstwami: starte białka, ugotowany i ostudzony groszek, tuńczyk, szczypiorek, kukurydza, ser żółty, sos majonezowy i starte żółtka. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.
A z szybkich dań na ciepło polecam popularne gołąbki bez zawijania.
U mnie z ryżem, ale można go zastąpić kaszą.
Szybkie gołąbki
Składniki na 10-12 sztuk:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
pół szklanki ryżu
kapusta biała (1/4 małej główki)
1 jajko
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz
litr rosołu (można zrobić z 1 kostki rosołowej)
Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko z odrobiną soli. Kapustę drobno kroimy w cieniutkie, niedługie paseczki (można również poszatkowac na tarce o średnich oczkach), solimy i odstawiamy do zmięknięcia. Następnie odciskamy nadmiar wody. Mięso, ugotowany i ostudzony ryż oraz kapustę wrzucamy do dużej miski, dodajemy jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy mięsnej formujemy podłużne, okrągłe gołąbki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony. Gołąbki muszą być dobrze zrumienione, inaczej rozpadną się podczas duszenia. Do dużego garnka wlewamy bulion i układamy w nim zrumienione gołąbki. Dusimy ok. 40 minut na wolnym ogniu. Z bulionu można potem zrobić sos, u mnie był pomidorowy. Gołąbki można również zamrozić.
Witaj Patusiu ;-)
OdpowiedzUsuńKapuśniaczki wyszły rewelacyjne - Bardzo dziękuję za przepis... ;-)
Teraz kolej na szybkie gołąbki ;-)
Pozdrawiam i życzę miłego dnia ;-))
Justyna
Cieszę się bardzo :) Pozdrawiam również!
OdpowiedzUsuńEverything what you have on your website is amazing and delicious! I'm so proud of you ! Greetings from London.
OdpowiedzUsuńMany thanks. I would be glad if you sing yourself next time :) Cheers!
Usuńczy zamiast kapusty może być sałata lodowa?
OdpowiedzUsuńczy zamiast kapusty może być sałata lodowa?
OdpowiedzUsuńDo gołąbków najlepiej użyć kapusty, ale może być włoska albo pekińska.
Usuń