Strony

wtorek, 21 czerwca 2011

Truskawkowo

Owoców sezonowych pod dostatkiem, więc u mnie dzisiaj pyszne ciasto truskawkowe. Zachęca wyglądem, uwodzi smakiem :)

Truskawkowiec



Składniki na blaszkę 25 x 25cm:

Biszkopt:
4 jajka
niepełna szklanka cukru
niepełna szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:
1 margaryna
szklanka cukru pudru
2 jajka
2 galaretki truskawkowe
30 dkg mrożonych truskawek

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
opcjonalnie świeże truskawki

Wykonanie:
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 żółtku i po odrobinie cukru, aż do wyczerpania składników. Następnie stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - najlepiej przesiewać ją przez sitko i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną natłuszczonym papierem, pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach (gdy boki biszkopta zaczną odchodzić od foremki można już biszkopt wyjąc). 
Masa truskawkowa: 2 galaretki rozpuszczamy z szklance wody, studzimy. Zamrożone truskawki kroimy drobno, nie rozmrażamy! Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy 2 żółtka. Z białek ubijamy pianę. Gdy galaretka zaczyna tężeć dodajemy ją do utartej margaryny. Mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek oraz truskawki i mieszamy. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt.
2 galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu (najlepiej jednak zmniejszyć odrobinę ilość wody, zwłaszcza jeśli galaretką będziemy zalewać owoce). Na wierzchu masy truskawkowej układamy pokrojone świeże truskawki. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na ciasto. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
U mnie na zdjęciach galaretka z 1 opakowania - miałam akurat tylko tyle :(



Z pieczywa polecam przepyszny chlebek pszenny na zakwasie. Szybki w przygotowaniu, długo zachowa świeżość - idealny na kanapki. Polecam!!!

Chleb pszenny na zakwasie



Składniki na keksówkę 25cm:

0,5 kg mąki pszennej (chlebowej lub zwykłej)
150g aktywnego zakwasu żytniego
300g wody
8g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami letniej wody. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zakwas, rozpuszczone drożdże, sól i resztę wody i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub otrębami. Chlebek smarujemy lekko oliwą i obsypujemy mąką. Odstawiamy jeszcze na godzinkę w ciepłe miejsce. Pieczemy około 40 minut w 210 stopniach.


2 komentarze:

  1. Truskawkowca napewno wypróbuje :) Bardzo apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawkom nie wolno odmawiać :), trzeba wypróbować póki ich sezon trwa!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.