Kiedyś w cukierni kupiłam cudnie wyglądające ciasto o tajemniczej nazwie Wenus. Kupiłam, spróbowałam i mnie zachwyciło!!! Puszyste, nie za słodkie, z lekkim cytrynowym posmakiem i pysznym kokosem. Zaczęłam myśleć, skąd wziąć przepis. Ale od czego jest internet! Po wstukaniu nazwy w wyszukiwarce pojawiły się przepisy. Poniżej szczegóły wykonania i zdjęcie (mojego już wyrobu).
Wenus
Składniki na blaszkę 25x36cm:
Na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę:
2 galaretki cytrynowe
25 dkg białego sera
0,5 l śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
Na posypkę kokosową:
10 dkg kokosu
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki cukru
Ponadto:
słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po odrobinie cukru i po 1 żółtku aż do wyczerpania produktów. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Studzimy.
Masa: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku, odstawiamy do przestudzenia. Ser mielimy, do sera dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy po odrobinie wymieszanej galaretki z serem i lekko mieszamy.
Posypka kokosowa: Masło roztapiamy na patelni, dodajemy kokos i cukier i smażymy na złoto. Studzimy.
Biszkopt kroimy na 2 części, jedną wkładamy na spód blaszki, wylewamy masę, przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy cienko dżemem, przykrywamy usmażonym kokosem. Wkładamy do lodówki na koło 2 godziny.
Aż ślinka leci...super ciacho na pewno spróbuję.Serdecznie pozdrawiam-mari
OdpowiedzUsuńciasto rewelacyjne! wyszło dokładnie takie jak na zdjęciu. nikt nie mógł uwierzyć, że sama je zrobiłam. kolejny sprawdzony przepis paulinki!:-))
OdpowiedzUsuńwspaniale ciasto,robilam je i pycha!zagosci juz moich przepisach
OdpowiedzUsuńCiasto Wenus zawsze się udaje, to jego największa zaleta :) Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJaki ser kupić do tego ciasta??? :)
OdpowiedzUsuńZwykły półtłusty twaróg będzie dobry. Trzeba go zmielić przynajmniej dwukrotnie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwszystko fajnie :) tylko niestety nie wiem jak zmielić ser < nie mam maszynki :( moze jest jakiś inny sposób? :)
OdpowiedzUsuńMożna przetrzeć ser przez sitko (sama kiedyś tak robiłam) albo kupić już zmielony ser w sklepie. Można tez użyć blendera lub robota kuchennego z funkcja rozdrabniania.
OdpowiedzUsuńsuper dziękuję bardzo :) świetne masz przepisy :D
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńCzy biszkopty się nasącza? Nie będą za suche? na jaką wielkość blaszki jest przepis?
OdpowiedzUsuńBiszkopty naciągną wilgoci z masy i nie będą suche. A przepis jest na formę 25x36cm (podano w przepisie).
UsuńSerdecznie dziękuję za odpowiedź ;)
UsuńPozdrawiam
Witam,świetny blog i świetny przepis.Pozwoliłam sobie umieścić go na mojej stronie na której piekę i testuję interesujące znane i mniej znane przepisy ciast.Zapraszam do odwiedzenia mojej strony kokosankapieczeitestuje-blog24.pl na której znajduje się Twój przepis.Zamierzam przetestować jeszcze parę Twoich przepisów:).Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHello, great blog and great recipe. I allowed myself to put it on my website where I bake and test interesting known and less known cake recipe.Define Dictionary Meaning is an easy to use platform where anyone can create and share short informal definition of any word.
OdpowiedzUsuńBest thing is, its free and you can even contribute without creating an account.This page shows you usage and meanings of
wenus around the world.