Dzisiaj coś szybkiego, lekka sałatka z chrupiącym tuńczykiem i sosem musztardowo - miodowym.
Sałatka z chrupiącym tuńczykiem
Składniki na 4 porcje:
główka sałaty
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki oliwy z oliwek
1 papryka (kolor dowolny)
2 plastry selera
2 dymki ze szczypiorkiem
Na sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki musztardy
1 łyżka octu
2 łyżeczki miodu
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Tuńczyka osączamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy tuńczyka i smażymy około 10 minut mieszając, aż będzie chrupiący i nabierze ciemnobrązowego koloru. Sałatę myjemy, kroimy w paski. Paprykę i seler kroimy w kostkę, dymkę w krążki. Tuńczyka mieszamy z warzywami.
Sos: mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.