Strony

niedziela, 21 sierpnia 2011

Bagietki

Pyszne bagietki, u Nas zniknęły jeszcze ciepłe. Chrupiąca skórka, wilgotny miąższ. Polecam!



Bagietki

Składniki na 2 sztuki:

Na zaczyn:
5g drożdży
150ml letniej wody
150g mąki pszennej chlebowej

Na ciasto właściwe:
zaczyn jw
550g mąki pszennej chlebowej
200ml letniej wody
75g aktywnego zakwasu żytniego
2 łyżki miodu
płaska łyżka soli
5g drożdży

Wykonanie:
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej lub na całą noc w lodówce.
Ciasto właściwe: Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami letniej wody. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, drożdże, zakwas, wodę, sól, miód i dokładnie wyrabiamy ciasto na stolnicy. Z ciasta formujemy kulę, lekko smarujemy oliwą i wkładamy do miski. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i rękami rozciągamy na prostokąt grubości około 3cm. Ciasto kroimy na 4 równe paski. Każdy pasek smarujemy lekko wodą. Następnie bierzemy po 2 paski i skręcamy je wokół siebie. Końce dobrze sklejamy. Bagietki oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę (powinny podwoić swoją objętość).


Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, spód piekarnika spryskujemy wodą. Bagietki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy około 30 minut. Studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.