Strony

sobota, 20 sierpnia 2011

Kurczak tandoori

Dzisiaj potrawa z kuchni indyjskiej, kurczak tandoori. Znalazłam kilka wersji tego dania, a wypróbowałam najprostszą.

Kurczak tandoori

Składniki na 4 porcje:

4 udka (mogą być podudzia lub pałki)

Na marynatę:
1 łyżka soku z cytryny
mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku (u mnie mała cebula)
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki przyprawy garam masala (lub papryki chili)
sól

Wykonanie:
Umyte udka (mogą być bez skóry) nakłuwamy końcem noża. Wszystkie składniki marynaty mieszamy (czosnek drobno siekamy, ja dodałam cebulę). Można je zmiksować blenderem. Mięso układamy w naczyniu, zalewamy marynatą, mieszamy i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy udka i polewamy z wierzchu marynatą. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach, po kilkunastu minutach polać powstałym podczas pieczenia sosem.


1 komentarz:

  1. witam ;-) wgląda apetycznie.....dziś zamierzam zrobić to cudo :-)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.