Dzisiaj potrawa z kuchni indyjskiej, kurczak tandoori. Znalazłam kilka wersji tego dania, a wypróbowałam najprostszą.
Kurczak tandoori
Składniki na 4 porcje:
4 udka (mogą być podudzia lub pałki)
Na marynatę:
1 łyżka soku z cytryny
mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku (u mnie mała cebula)
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki przyprawy garam masala (lub papryki chili)
sól
Wykonanie:
Umyte udka (mogą być bez skóry) nakłuwamy końcem noża. Wszystkie składniki marynaty mieszamy (czosnek drobno siekamy, ja dodałam cebulę). Można je zmiksować blenderem. Mięso układamy w naczyniu, zalewamy marynatą, mieszamy i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy udka i polewamy z wierzchu marynatą. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach, po kilkunastu minutach polać powstałym podczas pieczenia sosem.
witam ;-) wgląda apetycznie.....dziś zamierzam zrobić to cudo :-)
OdpowiedzUsuń