Strony

wtorek, 30 sierpnia 2011

Empanadas

Empanadas to pierożki bardzo popularne w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Argentynie i Chile. Do ich zrobienia można wykorzystać ciasto podobne do francuskiego, pierogowego lub chlebowego. Nadziewane są mięsnym farszem z warzywami lub serem, mogą być smażone w oleju lub pieczone w piekarniku. U mnie dzisiaj empanadas z kruchego ciasta na bazie serka kremowego, nadziewane farszem mięsno-warzywnym. Polecam!!



Empanadas

Składniki na około 10 dużych pierożków:

Na ciasto:
250 g mąki pszennej
200g masła
200g kremowego serka twarogowego (u mnie Philadelphia)
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki słodkiej papryki

Na farsz:
300g mięsa mielonego (dowolnego)
2 nieduże papryki (najlepiej różnokolorowe)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
garść rodzynek
przyprawy: sól, pieprz cayenne

Dodatkowo: 
żółtko + łyżka wody
sezam

Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w ciasto, powinno być gładkie i ładnie odchodzić od stolnicy. W razie potrzeby podsypywać mąką w czasie zagniatania. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (u mnie schładzało się całą noc).
Farsz: cebulę i czosnek siekamy drobno, papryki czyścimy z nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę, pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy papryki i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Mięso najlepiej ugniatać widelcem, aby pozbyć się dużych grudek. Następnie dodajemy pomidora, lekko posiekane rodzynki i przyprawy. Mieszamy i całość dusimy, aż woda z warzyw odparuje. Farsz nie może być mokry. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, wykrawamy koła o średnicy około 14cm. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Boki ładnie dociskamy widelcem.


Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z wodą, obsypujemy ziarnami sezamu.


Pierożki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Można podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę lub jako danie główne z dowolną surówką.


9 komentarzy:

  1. Kolejne danie, które trzeba wypróbować :)wygląda naprawdę apetycznie, dam znać jak smakowało...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i na jednym razie nie przestaję, pyszności na zimno i na ciepło
    U mieściłam na swoim blogu :D
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.
    od pewnego czasu buszuję po Twoich przepisach. Sa super, a zdjęciami potrafisz zmotywowac do wypróbowania ;))
    Mam pytanie, czy możesz określić ile wychodzi w tej proporcji szt?
    ami

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam również :)
    Z przepisu wychodzi 10 dużych pierożków (ilość podana przy składnikach). Jeśli mają być serwowane jako przekąska to najlepiej zrobić mniejsze pierożki, takie na 2-3 kęsy, wtedy wyjdzie ich więcej.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki ;) oj kawy muszę mocnej się napić przed czytaniem przepisów ;))
    ami

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam te pierożki. Pychotka. Gorąco polecam. Super przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam ostatnio i bardzo wszystkim smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjne, robię je od dwóch lat :) z tego przepisu oczywiście. Goście sami sie upominają żeby zrobić to przyjadą

    OdpowiedzUsuń
  9. Całej rodzinie i znajomym juz przepis rozdałam. Pyszne sa!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.