Strony

piątek, 26 sierpnia 2011

Precle

Legenda głosi, iż w średniowieczu pewien piekarz przygotował precle jako przekąskę dla dzieci, które nauczyły się nowej modlitwy. Ciasto uformował w kształt złożonych do modlitwy rąk (w tamtych czasach modlono się z rękami skrzyżowanymi na piersi). Jednak te pierwsze precle były miękkie. Te dzisiejsze są twarde, a ich historia wiąże się z tym, że pewien piekarz upiekł precle dwukrotnie.
Precle mogą być posypane makiem, solą lub sezamem. Są obwarzane przed pieczeniem, podobnie jak bajgle. Można je spożywać z wędlinami, bez dodatków lub do piwa. Polecam!




Precle

Składniki na około 8-10 precli:

Na ciasto:
15g drożdży świeżych
300g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
200ml letniej wody
1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
jajko
sól gruboziarnista
70g sody oczyszczonej

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem i kilkoma łyżkami letniej wody. Mąkę wsypujemy do miski, w środku robimy wgłębienie i wlewamy do niego drożdże. Całość przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy drożdże zaczną pęcznieć dodajemy resztę wody, mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Jeśli zbytnio klei się do stolnicy podsypujemy mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne przekładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Następnie z ciasta formujemy wałek i dzielimy na 8-10 równych części. Z każdej części wałkujemy długi wałeczek i formujemy precle w ten sposób:




Precle układamy na obsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
W dużym, szerokim garnku zagotowujemy 2 litry wody z sodą (70g). Do wody wrzucamy kolejno precle, na 30 sekund. Precle wyjmujemy i układamy na blaszce do pieczenia. Gdy wszystkie precle są obgotowane smarujemy je roztrzepanym jajkiem i obsypujemy solą gruboziarnistą. Precle pieczemy w temperaturze 220 stopni około 15-20 minut (na ciemnobrązowy kolor).

SMACZNEGO!



3 komentarze:

  1. Kocham precle, dzięki za przepis, wyprobuje :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na nową notkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo ciekawy aczkolwiej brak czasu pieczenia i temperatury

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi, przepis już uzupełniony. Pozdrawiam

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.