Strony

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy

 Mazurki tradycyjnie pieczemy w okresie Wielkanocnym. Możemy je przygotować na spodzie kruchym, biszkoptowym lub makaronikowym. przekłada się je różnym masami i marmoladą lub dżemem, dekoruje się bakaliami, lukrem lub owocami. Kształty mazurka również mogą być różne, od prostokątnego, poprzesz owalne, trójkątne lub kwadratowe.

Jednym z klasycznych mazurków Wielkanocnych jest mazurek kajmakowy, który piekłam po raz pierwszy. Spód z ciasta kruchego, przełożony kwaskowatym dżemem porzeczkowym oraz masą kajmakową. Masą możemy częściowo udekorować ciasto. Polecam!
 

 
Mazurek kajmakowy
 
Składniki na formę 22x32cm:
 
Na ciasto kruche:
 
300g mąki pszennej
150g masła
1 jajko
50g cukru pudru
 
 
Na masę kajmakową:
120g masła
400g masy kajmakowej
 
Dodatkowo:
kilka łyżek kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki)
orzechy, morele suszone, płatki migdałowe do dekoracji
 
Wykonanie:
 
Ciasto: z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt 1cm większy od wymiarów formy, przekładamy do blaszki, dociskamy palcami. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je dżemem. Pieczemy około 20 minut (aż boki nabiorą złotego koloru). Wyciągamy i zostawiamy do ostudzenia.
 
Masa: masło ucieramy na jasną, puszystą masę, dodajemy po łyżce kajmaku. 2/3 masy rozprowadzamy na ostudzonym cieście, wyrównujemy nożem lub szpatułką. Pozostały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy mazurek. Posypujemy orzechami, z moreli i płatków migdałowych układamy kwiatuszki. Przechowujemy w lodówce.
 
SMACZNEGO!
 
 
 
 
Akcja: "Wielkanocne Smaki - edycja IV"
 
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-smaki-edycja-iv#
 


4 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.