Sezon owocowy i warzywny rozpoczęty! Na pierwszy rzut u mnie zupa z botwinki. Pyszna, aromatyczna i sycąca. Polecam!
Botwinka
Składniki:
pęczek botwiny
marchew
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki cukru
3 łyżki octu winnego
pół szklanki śmietany 18%
2 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo:
gotowane ziemniaki
gotowane jajko (opcjonalnie)
Wykonanie:
Botwinę myjemy i kroimy (korzeń, łodygi i liście). Do garnka wlewamy 2l wody, dodajemy pokrojone w słupki lub kostkę marchew, pietruszkę, seler oraz por w całości. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut po czym dodajemy pokrojoną botwinę i czosnek. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy ocet i gdy zupa się zagotuje odstawiamy z palnika. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, zabielamy śmietaną i dodajemy koperek. Zupę najlepiej odstawić na chwilę, by składniki się przegryzły.
Zupę podajemy z gotowanymi ziemniaki i jajkiem.
SMACZNEGO!
Składniki:
pęczek botwiny
marchew
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki cukru
3 łyżki octu winnego
pół szklanki śmietany 18%
2 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo:
gotowane ziemniaki
gotowane jajko (opcjonalnie)
Wykonanie:
Botwinę myjemy i kroimy (korzeń, łodygi i liście). Do garnka wlewamy 2l wody, dodajemy pokrojone w słupki lub kostkę marchew, pietruszkę, seler oraz por w całości. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut po czym dodajemy pokrojoną botwinę i czosnek. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy ocet i gdy zupa się zagotuje odstawiamy z palnika. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, zabielamy śmietaną i dodajemy koperek. Zupę najlepiej odstawić na chwilę, by składniki się przegryzły.
Zupę podajemy z gotowanymi ziemniaki i jajkiem.
SMACZNEGO!
Witam, zrobiłam zupkę według przepisu i wyszła bardzo smaczna :) Ja i mój mąż lubimy bardziej konkretne smaki dlatego wzbogaciłam ją o sok z buraków :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Również pozdrawiam cieplutko
Usuń