Bardzo smaczne i pięknie prezentujące się ciasto drożdżowe z makiem. Ja użyłam gotowej masy makowej, ale można przygotować domową. Mak pięknie kontrastuje z ciastem drożdżowym tworząc paski jak u zebry. Przepis znalazłam w czasopiśmie, którego nazwy niestety nie pamiętam. Polecam!
Drożdżowa zebra z makiem
Składniki na tortownicę 26cm:
Na ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
80g cukru
250ml mleka
1 jajko
100g stopionego masła
szczypta soli
łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
pół puszki gotowej masy makowej
Wykonanie:
Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki i mieszamy. Powstały zaczyn odkładamy na 10-15 minut. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, resztę cukru, mleka, żółtko, sok z cytryny, sól oraz przestudzone masło i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto odkładamy pod ściereczką do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 45cm. Ciasto smarujemy białkiem, następnie rozsmarowujemy masę makową. Ciasto kroimy na paski o szerokości 5cm (wzdłuż krótszego boku). Jeden pasek zwijamy i układamy na środku tortownicy. Pozostałe paski owijamy wokół. Ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy około 50-60 minut w 170 stopniach. Po przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
bardzo fajny pomysł! Wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńpiękny szlaczek, ciacho wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń