Strony

środa, 9 lipca 2014

Polędwiczki pomarańczowo - szałwiowe

Delikatna polędwiczka w aromatycznym sosie. Sos pomarańczowo - szałwiowy idealnie komponuje się z mięsem, do tego nutka miodu i mamy danie doskonałe. Najlepszym dodatkiem do takiego mięsa będzie kasza gryczana i ulubiona surówka. Polecam!
 

Polędwiczki pomarańczowo - szałwiowe
 
Składniki na 3 porcje:
 
1 polędwiczka wieprzowa
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
ząbek czosnku
łyżka miodu
pół szklanki wytrawnego białego wina
3/4 szklanki bulionu warzywnego
łyżeczka suszonej szałwii
przyprawy: sól, pieprz
łyżeczka mąki kukurydzianej
 
Wykonanie:
 
Polędwiczkę nacieramy pieprzem, suszoną szałwią i oliwą i odkładamy na minimum godzinę do lodówki. Następnie kroimy w plastry grubości 1,5cm. Mięso obsmażamy w każdej strony na maśle na mocnym ogniu. Wlewamy wino i dusimy na dużym ogniu do odparowania. Następnie dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz bulion i dusimy do miękkości. Mięso wyjmujemy na talerz, a sos zagęszczamy mąką kukurydzianą rozmieszaną z 2 łyżami wody. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szałwią. Polewamy mięso.
 
SMACZNEGO!
 
 
Inspiracja: polędwiczki.


4 komentarze:

  1. Wyglądają wyśmienicie, dla mnie połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomarańczowo- szałwiowe? Brzmi interesująco :) i widzę, ze wcale nie są trudne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) chyba nie bedzie miała Pani nic przeciwko jak spiszę sobie przepisy do swojego notatnika ? :D :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.