Delikatna polędwiczka w aromatycznym sosie. Sos pomarańczowo - szałwiowy idealnie komponuje się z mięsem, do tego nutka miodu i mamy danie doskonałe. Najlepszym dodatkiem do takiego mięsa będzie kasza gryczana i ulubiona surówka. Polecam!
Polędwiczki pomarańczowo - szałwiowe
Składniki na 3 porcje:
1 polędwiczka wieprzowa
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
ząbek czosnku
łyżka miodu
pół szklanki wytrawnego białego wina
3/4 szklanki bulionu warzywnego
łyżeczka suszonej szałwii
przyprawy: sól, pieprz
łyżeczka mąki kukurydzianej
Wykonanie:
Polędwiczkę nacieramy pieprzem, suszoną szałwią i oliwą i odkładamy na minimum godzinę do lodówki. Następnie kroimy w plastry grubości 1,5cm. Mięso obsmażamy w każdej strony na maśle na mocnym ogniu. Wlewamy wino i dusimy na dużym ogniu do odparowania. Następnie dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz bulion i dusimy do miękkości. Mięso wyjmujemy na talerz, a sos zagęszczamy mąką kukurydzianą rozmieszaną z 2 łyżami wody. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szałwią. Polewamy mięso.
SMACZNEGO!
Inspiracja: polędwiczki.
Wyglądają wyśmienicie, dla mnie połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńPomarańczowo- szałwiowe? Brzmi interesująco :) i widzę, ze wcale nie są trudne!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) chyba nie bedzie miała Pani nic przeciwko jak spiszę sobie przepisy do swojego notatnika ? :D :)
OdpowiedzUsuńNie mam nic przeciwko :)
OdpowiedzUsuń