Pyszna i prosta w przygotowaniu rolada. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Można ją serwować z dipem czosnkowym lub ulubioną sałatką. Za inspirację dziękuję przyjaciółce Beti :)
Serowa rolada z kurczakiem i pieczarkami
Składniki na 8-10 porcji:
Na masę serową:
300g sera żółtego, drobno startego
4 jajka
2 łyżki majonezu
Na farsz:
2 piersi z kurczaka
300g pieczarek
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Masa serowa: jajka miksujemy kilka minut mikserem, dodajemy majonez i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy ser, mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35cm). Masę pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (do lekkiego zrumienienia). Po wyjęciu odstawiamy do przestudzenia, następnie zdejmujemy papier i układamy ładniejszą stroną do dołu.
Farsz: piersi rozbijamy jak na kotlety, oprószamy solą, pieprzem i papryką i odkładamy.
Cebulę i pieczarki kroimy w małą kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do odparowania wody. Na końcu dodajemy natkę i mieszamy. Odkładamy do przestudzenia.
Na upieczonym placku serowym układamy piersi tak, by przykrywały prawie całą powierzchnię (zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku). Na mięso wykładamy pieczarki. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku (zwijając w stronę boku bez farszu). Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odkładamy do lekkiego przestudzenia, następnie kroimy na 2 cm porcje.
SMACZNEGO!
jaka pycha!:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobilam :) WSZYSTKIM SMAKOWAŁO polecam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę. Zobaczymy ;)
OdpowiedzUsuńRewelacja :) przepis godny polecenia ;) smakowało wszystkim :) na pewno będę powracać do tego dania :)
OdpowiedzUsuń