Strony

środa, 27 sierpnia 2014

Porzeczkowiec

 Długość przepisu na to ciasto może lekko odstraszać, ale tak naprawdę ciasto jest proste w przygotowaniu. Pyszne i wilgotne biszkoptowe ciasto kakaowe idealnie komponuje się z  lekko kwaskowatym dżemem, masą serową i bitą śmietaną. Biszkopt można dodatkowo nasączyć, choć dżem daje mu wystarczająco wilgoci. Przepis jak zwykle z najlepszej strony z wypiekami Moje Wypieki. Polecam!

 
 
Porzeczkowiec
 
Składniki na formę 25x35cm:
 
Na masę kakaową:
 
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao
 
Na biszkopt:
 
5 jajek
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 
Na masę serową:
500g kremowego serka twarogowego
5 łyżek cukru pudru
200g miękkiego masła
 
Na masę śmietankową:
400ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki serka mascarpone
 
Dodatkowo:
1,5 słoiczka dżemu porzeczkowego
pół tabliczki startej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
 
Do nasączenia (opcjonalnie):
pół szklanki likieru porzeczkowego
1/4 szklanki wody
 
Wykonanie:
 
Masa kakaowa: wszystkie składniki masy kakaowej umieszczamy w rondelku, podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru, zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
 
Biszkopt: mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Dodajemy po 1 łyżce cukru ubijając po każdym dodaniu, następnie żółtka i miksujemy na puszystą masę. Do ubitej masy wlewamy wystudzoną masę kakaową, mieszamy lekko łyżką do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno), wlewamy masę i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wyłączamy piekarnik i zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Ciasto kroimy na 2 blaty.
 
Masa serowa: masło miksujemy z cukrem na jasny, puszysty krem, dodajemy po łyżce serka miksując po każdym dodaniu.
 
Masa śmietankowa: schłodzoną kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania gęstego kremu, pod koniec dodajemy cukier puder. Nie miksujemy zbyt długo, by krem się nie zważył.
 
Pierwszy blat kakaowy umieszczamy w formie, nasączamy wodą zmieszaną z likierem, smarujemy połową dżemu. Wykładamy masę serową, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Ponownie blat nasączamy, smarujemy dżemem i wykładamy masę śmietankową. Wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą. Ciasto schładzamy kilka godzin.
 
SMACZNEGO!
 

Źródło: porzeczkowiec.
 


11 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda i zapewne smakuje nieziemsko! Pozdrawiam marząc o kawałku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast :) Pięknie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Również ciepło pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Długo się zbierałam, ale wreszcie zrobiłam. PRZEPYSZNE! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Cudne to ciasto, łatwe w przygotowaniu i zawsze wzbudza entuzjazm. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam wczoraj upieczony przez siostrę jest nieziemski przepyszny petarda!Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto obłędne!!!Polecam.Tydzień temu piekłam i jutro znów je piekę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki serek będzie najlepszy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być zwykły serek do kanapek np. z Piątnicy.

      Usuń
  9. Ciasto z tego przepisu robiłam kilka razy i zawsze wyszło przepyszne. Pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.