Strony

wtorek, 2 września 2014

Jabłka w szlafroczkach

 Smak szarlotki zamknięty z małym ciasteczku. Tak bym te ciasteczka opisała. Pyszne i kruche  z plasterkami jabłek w środku. Jabłka można oprószyć cynamonem i cukrem jeśli nie są zbyt słodkie. Ciasta nie trzeba schładzać więc ciasteczka są ekspresowe w wykonaniu. Polecam! 
 
 

 
 
Jabłka w szlafroczkach
 
Składniki na ok.30 ciasteczek:
 
250g mąki pszennej
120g  masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
łyżka smalcu
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
15g drożdży lub pół łyżeczki suchych drożdży
2 duże jabłka
łyżka cukru (opcjonalnie)
szczypta cynamonu
 
Dodatkowo:
cukier puder do obsypania ciastek
 
Wykonanie:
 
Mąkę przesiewamy na stolnicę, drożdże rozprowadzamy w łyżce ciepłej wody, dodajemy do mąki (jeśli używamy suchych dodajemy je bez rozpuszczania). Wbijamy jajko, dodajemy cukier, masło, smalec i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli się zbytnio klei dodajemy więcej mąki.
Jabłka obieramy, kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę dzielimy na 3-4 plasterki. Jeśli jabłka są kwaśne obsypujemy je cukrem, dodajemy również cynamon (ilość wg uznania).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm, wycinamy okrągłe ciasteczka. Na każdym ciastku układamy plasterek jabłka, ciastko składamy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 20-25 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem.
 
SMACZNEGO!
 
 
 
 


8 komentarzy:

  1. Takie ładne, że chyba się na nie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uśmiechają się, żeby je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne drożdżowe ciasteczka :) Przepis zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne są :) I nazwa mi się podoba ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie upiekłam te ciasteczka i rzeczywiście wyszły pyszne - ciasto kruchutkie, a jabłko rozpływa się w ustach. Dzieciaki je uwielbiają. Dziękuję za przepis.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Skuszona wesoło brzmiącą nazwą ciasteczek upiekłam je. Robi się je faktycznie szybciutko i przyjemnie smakują. Miękkie jabłko zamknięte w kruchym cieście. Domownikom bardzo smakowały. Karolina

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam dzisiaj ciasteczka i wyszły pyszniutkie :-)
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.