Sezon dyniowy rozpoczęty! Rozpoczynamy do kremu dyniowo - marchewkowego. Gęstego, sycącego i aromatycznego. Do zupy podałam grzanki, ale można podawać ją bez dodatków (krem jest bardzo gęsty) lub z groszkiem ptysiowym. Polecam!
Krem marchewkowo - dyniowy
Składniki na 4 porcje:
3 marchewki
1 mała dynia
1 cebula
kawałek selera
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
kawałek startego imbiru
łyżka soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, cynamon, curry, kardamon
łyżka śmietany lnu jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, marchew w plasterki, dynię w kostkę, seler w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy pozostałe warzywa, oprószamy solą i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy starty imbir, sok z cytryny i przyprawy (wg uznania) i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę miksujemy na krem, jeśli jest zbyt gęsty rozrzedzamy wodą.
Krem podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków udekorowany zieleniną.
SMACZNEGO!
Oj od kilku dni chodzi za mną taki kremik ... Cudny!
OdpowiedzUsuńjest dynia, więc jest pysznie :)
OdpowiedzUsuńświetna jesienna zupa:)
OdpowiedzUsuń