Strony

niedziela, 14 września 2014

Szarlotka z budyniem

 Szarlotka jest jednym z naszych ulubionych ciast. Ostatnio prezentowałam ciasteczka z jabłkiem, które smakują jak szarlotka, dzisiaj polecam szarlotkę z budyniem. Sezon jabłkowy w pełni, dlatego warto spróbować. Jabłka można zetrzeć na tarce o grubych oczkach jeśli nie lubicie kawałków owoców w cieście. Ciasto aromatyczne, bardzo kruche bo z dodatkiem mąki krupczatki, idealne :)
 
 



 
 
Szarlotka z budyniem
 
Składniki na formę 24 x x 24cm:
 
Na kruche ciasto:
 
200g mąki tortowej
200g mąki krupczatki
180g masła lub margaryny
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
100g cukru pudru
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
łyżeczka proszku do pieczenia
 
 
Na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
cukier kryształ (do smaku)
łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny
 
Na budyń:
800ml mleka
2 budynie waniliowe
 
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
 
Wykonanie:
 
Kruche ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, dzielimy na 2 równe części, jedną schładzamy godzinę w lodówce, drugą wkładamy do zamrażalnika.
 Schłodzoną w lodówce porcję ciasta rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na wymiar blaszki, przekładamy do formy, dociskamy palcami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 190 stopniach.
 
Masa jabłkowa: jabłka obieramy, wydrążamy gniada nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy cukier z wanilią, cukier kryształ, cynamon i sok z cytryny i prażymy, aż sok z jabłek odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
 
Budyń: 600ml mleka wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy do zgęstnienia.
 
Na podpieczony spód wykładamy masę z jabłek, wyrównujemy. Na jabłka wlewamy gorący budyń. Wyrównujemy. Na wierzch ciasta na tarce o dużych oczkach ścieramy zamrożone kruche ciasto. Ciasto pieczmy około 40 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
 
SMACZNEGO!
 

 
Inspiracja: szarlotka.


6 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Palce lizać. Szarlotkę mozna robic na naprawde wiele sposobow, ale ten wyglada wyjatkowo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam. Robiłam kiedyś podobną:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, tak, to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. podczas pieczenia z budyniem nic sie nie stanie? ~Rita

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie, po wystudzeniu ciasta budyń zastygnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.