Domowy przecier pomidorowy ma szerokie zastosowanie w mojej kuchni. Dzieci kochają zupkę pomarańczową, sosik pomidorowy, spaghetti. Dlatego zapas przecierów na zimę musi być spory. Polecam dzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na domowy przecier. Najlepiej użyć podłużnych pomidorów, przecier z nich wychodzi bardziej gęsty.
Przecier pomidorowy
Składniki:
3kg pomidorów
płaska łyżka soli
płaska łyżka cukru
Wykonanie:
Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze części, wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie. Nastawiamy na planik o średniej mocy i dusimy, aż pomidory zaczną się rozpadać (często mieszamy). Pomidory przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek, ponownie wlewamy do garnka, dodajemy sól, cukier i gotujemy jeszcze około 15 minut, by odparować sok.
Gorący przecier przelewamy do czystych i wyprażonych słoików lub butelek, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15-20 minut. Po pasteryzacji odwracamy dnem do góry.
SMACZNEGO!
Świetny przepis, zrobiłam i polecam. Zupa z takim przecierem domowej roboty smakuje wyśmienicie:) ggosienka68
OdpowiedzUsuń