Strony

poniedziałek, 22 września 2014

Przecier pomidorowy

 Domowy przecier pomidorowy ma szerokie zastosowanie w mojej kuchni. Dzieci kochają zupkę pomarańczową, sosik pomidorowy, spaghetti. Dlatego zapas przecierów na zimę musi być spory. Polecam dzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na domowy przecier. Najlepiej użyć podłużnych pomidorów, przecier z  nich wychodzi bardziej gęsty.
 
 
 
Przecier pomidorowy
 
Składniki:
 
3kg pomidorów
płaska łyżka soli
płaska łyżka cukru

Wykonanie:
 

Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze części, wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie. Nastawiamy na planik o średniej mocy i dusimy, aż pomidory zaczną się rozpadać (często mieszamy). Pomidory przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek, ponownie wlewamy do garnka, dodajemy sól, cukier i gotujemy jeszcze około 15 minut, by odparować sok.
Gorący przecier przelewamy do czystych i wyprażonych słoików lub butelek, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15-20 minut. Po pasteryzacji odwracamy dnem do góry.


SMACZNEGO!
 
 

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, zrobiłam i polecam. Zupa z takim przecierem domowej roboty smakuje wyśmienicie:) ggosienka68

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.