Strony

poniedziałek, 8 września 2014

Risotto kokosowe z kurczakiem

 Egzotyczne risotto na mleczku kokosowym. Bardzo lubię kokos i połączenie mięsa z owocami. Tutaj do mięsa podaje się podsmażonego ananasa. Całość komponuje się idealnie! Polecam!
 
 
 
Risotto kokosowe z kurczakiem
 
 
Składniki na 4 porcje:
 
250g ryżu do risotto
1 cebula
puszka mleka kokosowego (400ml)
szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
kilka plastrów ananasa
4 małe filety z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
zielenina do dekoracji (natka pietruszki lub szczypiorek)
 
Wykonanie:
Filety z kurczaka oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy suchy ryż i smażymy kilka minut ciągle mieszając. Wlewamy mleczko kokosowe, bulion i mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy około 20-25 minut, aż ryż zmięknie. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mięso smażymy na patelni grillowej, pod koniec smażenia dodajemy ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki i smażymy, aż ananas się zrumieni.
 
Ryż nakładamy na talerze, na wierzchu układamy mięso pokrojone w paski oraz ananasa. Całość dekorujemy zieleniną.
 
SMACZNEGO!
 
 
Źródło: risotto.


3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Uwielbiam wszystko z dodatkiem mleka kokosowego, więc bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ale pyszności! moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.