Egzotyczne risotto na mleczku kokosowym. Bardzo lubię kokos i połączenie mięsa z owocami. Tutaj do mięsa podaje się podsmażonego ananasa. Całość komponuje się idealnie! Polecam!
Risotto kokosowe z kurczakiem
Składniki na 4 porcje:
250g ryżu do risotto
1 cebula
puszka mleka kokosowego (400ml)
szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
kilka plastrów ananasa
4 małe filety z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
zielenina do dekoracji (natka pietruszki lub szczypiorek)
Wykonanie:
Filety z kurczaka oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy suchy ryż i smażymy kilka minut ciągle mieszając. Wlewamy mleczko kokosowe, bulion i mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy około 20-25 minut, aż ryż zmięknie. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mięso smażymy na patelni grillowej, pod koniec smażenia dodajemy ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki i smażymy, aż ananas się zrumieni.
Ryż nakładamy na talerze, na wierzchu układamy mięso pokrojone w paski oraz ananasa. Całość dekorujemy zieleniną.
SMACZNEGO!
Źródło: risotto.
Bardzo ciekawy przepis. Uwielbiam wszystko z dodatkiem mleka kokosowego, więc bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńmniam ale pyszności! moje smaki:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuń