Bardzo smaczna sałatka z ogórków na zimę. Ogórki szatkujemy ze skórką, całość dopełnia aromatyczny koperek. Ilość cukru i soli można zmniejszyć lub zwiększyć, tak samo ilość octu, w zależności od preferencji smakowych. Polecam!
Sałatka z ogórków
Składniki na około 5 słoików 0,5l:
2,5 kg ogórków gruntowych
pęczek koperku
1 łyżka soli
Na zalewę:
szklanka octu
3/4 szklanki cukru (lub mniej)
1 łyżka soli
10 ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
10 ziaren pieprzu czarnego
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i szatkujemy wraz ze skórką. Dodajemy łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie odlewamy sok (nie odciskamy ogórków, tylko odlewamy sok), dodajemy posiekany koperek. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewę wlewamy do ogórków. Mieszamy i odstawiamy na kolejne 2 godziny (przemieszać od czasu do czasu). Następnie sałatkę przekładamy do czystych i wyprażonych słoików, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 15-20 minut.
SMACZNEGO!
jak cudownie otworzyć taki słoiczek zima:)
OdpowiedzUsuńA własnie się przymierzam zrobić jakieś słoiczki ;)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńDwa tygodnie temu zrobiłam, dziś otworzyłam i robię kolejną porcję. Nie lubię sałatek ogórkowych z przetworów, zwykle są to jakieś rozgotowane "paciaje". Ta sałatka jako jedyna ogórkowa smakuje mi. Ma jeden minus, ostry smak octu, myślę ze zimą będę podawac wcześniej odsączoną. Ale zapach koperku ...rewelacja. Ważne by nie gotowac dłużej niż w przepisie. Dziękuję za ten przepis.
Ilość octu można zmniejszyć do pół szklanki, nie każdy lubi ten ostry smak w przetworach. Cieszę się, że sałatka smakowała. Pozdrawiam
UsuńWitam mam pytanie czy czas pasteryzacji to czas od momentu zagotowania?
OdpowiedzUsuńTak, 15-20 minut od momentu zagotowania. Pozdrawiam
UsuńCzy nie dodaję wcale wody???
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się właśnie do zrobienia a mam dwie lewe ręce :(
Nie dodajemy wody, ogórki puszczą wystarczająco soku. Powodzenia!
UsuńNie mogę się doczekać posmakowania :) Ja dałam ocet jabłkowy, zobaczymy !!! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCzy sok z ogórków dodajemy do zalewy?
OdpowiedzUsuńSok odlewamy tak jak podałam w przepisie.
OdpowiedzUsuńCzy zalewa musi zakryć ogórki?
OdpowiedzUsuńU mnie nie zakrywała, ale jeśli po nałożeniu sałatki do słoików zostanie nam trochę zalewy to rozlewamy do słoików.
UsuńJa dodalam nie szklanke a 0.5 szklanki rewelacja ,nawet moje wuki sie zajadaja
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wszystkim smakuje :)
UsuńCzy do zalewy dajemy jeszcze sól pomimo tego iż ogórki były posolone?
OdpowiedzUsuńTak, do zalewy dodajemy jeszcze sól. Ilość można dowolnie zmieniać, dodać mniej lub więcej.
Usuńile % ma ten ocet?
OdpowiedzUsuń10%
UsuńJa ją robię co roku Jest przepyszna
UsuńPyszna salatka. Polecam
OdpowiedzUsuńPo przeczytaniu narobiłam sobie ochoty pewnie zrobię bo zdążyłam zerwać ogórki , napiszę czy się udały .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Właśnie też robię. Zobaczymy czy będą twarde i chrupiące...
OdpowiedzUsuńTa sałatka przypomina mi tę, którą moja koleżanka Basia przywoziła do akademika, po week-endzie spędzonym w domu. Tak długo jej szukałam...niebo w gębie, prostota, pyszota-ogóreczki chrupiące i ten koperek...ja zastosowałam ocet i cukier w stosunku 1:1-nie jest za słodka; i po odlaniu wody a przed dodaniem koperku dolałam pięć łyżek rozgrzanego oleju-pomaga równomiernie rozprowadzić koperek, każdy plasterek jest nim jakby "oklejony". Pozdrawiam smacznie. Agnieszka.
OdpowiedzUsuńPrzepis zachęcający będę dzisiaj robić.Podoba mi się bi w składzie zalewy nie ma oleju którego w salatkach nie lubię.
OdpowiedzUsuń