Strony

niedziela, 19 października 2014

Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami

Kolejna propozycja makaronowa. Kurczak marynowany w przyprawie gyros podany w sosie śmietanowym z brokułami. Przyprawa nadaje mięsu nieco ostrzejszy smak, który świetnie komponuje się z łagodnym sosem. Makaron w kształcie kokardek pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam!
 

 
 
Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami
 
Składniki na 4 porcje:
 
opakowanie makaronu Czanieckiego kokardki
1 cebula
1 podwójna pierś z kurczaka
szklanka śmietany 18%
pół szklanki bulionu drobiowego
kilka różyczek brokuły
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka przyprawy gyros
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki pszennej
garść startego żółtego sera lub parmezanu (opcjonalnie)
 
Wykonanie:
Mięso kroimy w cienkie paseczki, oprószamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę oleju i łyżeczkę przyprawy gyros i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Brokuły gotujemy na półtwardo.
Makaron gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w kostkę.
Mięso oprószamy mąką, podsmażamy na łyżce tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie. Wlewamy śmietanę i bulion, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i podgrzewamy kilka minut. Jeśli sos jest za gęsty można dodać więcej bulionu (jeśli za rzadki to zagęszczamy mąką). Na końcu dodajemy brokuły podzielone na mniejsze części oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Dodajemy odsączony makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Wykładamy na talerze, możemy obsypać startym żółtym serem lub parmezanem.
 
SMACZNEGO!
 

 
 

zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.