Strony

wtorek, 21 października 2014

Kapusta zapiekana ze śmietaną

 Kapusta zapiekana ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs. Potrawę możemy wzbogacić o posiekany koperek, a zamiast kapusty białej możemy wykorzystać kapustę kiszoną. Aktualnie kapusta jest tania, wiec zachęcam do wypróbowania. A ta niepozorna główka jest niezmiernie bogata w składniki odżywcze, witaminy i wbrew ogólnym opiniom jest niskokaloryczna (100g kapusty to tylko 40 kalorii). Przepis znalazłam w książce Siostry Anastazji.
'
 
 
Kapusta zapiekana ze śmietaną
 
Składniki na 4-6 porcji:
 
nieduża główka kapusty
1 cebula
2 marchewki
1 szklanka kwaśnej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy
1 łyżeczka cukru
 
Wykonanie:
 
Kapustę szatkujemy, wkładamy do dużego garnka, podlewamy wodą i gotujemy, aż lekko zmięknie (nie może być zbyt miękka). Po ugotowaniu odlewamy wodę.
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, dodajemy marchewkę, podlewamy lekko wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i dusimy kilka minut. Warzywa przekładamy do kapusty, mieszany, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Na końcu wlewamy śmietanę, mieszamy. Kapustę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zapiekamy około 30 minut w 150 stopniach.
 
SMACZNEGO!
 


3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba się na nią skuszę:) pysznie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest pyszna, sama zjadłam jedną całą porcję z naczynia do zapiekania, bez dodatków :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.