Strony

wtorek, 7 października 2014

Kurczak w sosie curry z ananasem

Kurczak curry w nowej odsłonie. Tym razem z dodatkiem ananasa. Pyszne słodko - pikantne danie z miodową nutką w tle. Do tego szybkie w przygotowaniu. Przepis ze strony Lidla, polecam.



Kurczak w sosie curry z ananasem
 
 
Składniki na 4 porcje:
 
3 piersi z kurczaka
pół puszki ananasa (może być już krojony)
1 cebula
ząbek czosnku
szklanka soku z ananasa (zalewa z puszki)
pół szklanki śmietany 18%
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżki miodu
przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki curry

Wykonanie:

Umyte mięso kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem i łyżeczką curry i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy stary imbir, miód, czosnek, pokrojonego ananasa i sok z ananasa. Dusimy, aż połowa sosu odparuje. Wlewamy śmietanę, doprawiamy mocniej do smaku solą, pieprzem i curry. Mieszamy i podgrzewamy chwilę, aż sos się zagęści. Jeśli będzie zbyt wodnisty możemy go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej z niewielką ilością wody.

SMACZNEGO!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.