Gęsty, mocno czerwony likier malinowy, idealny na przeziębienie i zły nastrój :) Przepis z książki "Nalewki, likiery i wina domowe".
Likier malinowy
Składniki:
1,5kg malin
1 kg cukru
0,7l wódki
0,3l spirytusu
Wykonanie:
Oczyszczone i umyte owoce miksujemy i przecieramy przez sitko. Dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści i przelewamy do wyparzonego słoika. Przykrywamy jałową gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce (np. na słoneczny parapet). Po 2 dniach wlewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie likier przelewamy przed gazę lub filtr do kawy. Ponownie wlewamy do słoika i odstawiamy na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno zlewamy czysty likier, a osad przelewamy przez sitko wyłożone bibułą filtracyjną lub podwójnie złożoną warstwą papierowych ręczników.
Ja do tego przepisu dodaję jeszcze trochę papryki chili 😋
OdpowiedzUsuń