Strony

czwartek, 23 października 2014

Makaron z sosem dyniowym

 Dzisiaj jarskie danie, ale bardzo pożywne, zdrowe i sycące. Makaron z aromatycznym sosem dyniowym i słonecznikiem. Dynie mnożą się na stoiskach sklepowych dlatego warto zrobić sobie zapas (dynię można przechowywać do kilku tygodni) i przygotować pyszne dyniowe danie. Dynia jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo zdrowa. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C, PP, witaminy z grupy B, zawiera dużo potasu, fosforu, wapnia, żelaza i magnezu. Działa odkwaszająco na organizm, ma niski indeks glikemiczny. Po ugotowaniu nie traci swoich właściwości. Można ją mrozić, więc dyniowymi przysmakami możemy cieszyć się aż do następnego sezonu.
 


 
 
Makaron z sosem dyniowym
 
 
Składniki na 4 porcje:
 
500g miąższu dyni startej na tarce o grubych oczkach
1 cebula
szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
opakowanie makaronu Czanieckiego spaghetti
2 pomidory
kawałek startego imbiru
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, pieprz czarny
3 trójkąciki serka topionego z ziołami
garść ziaren słonecznika
 
Wykonanie:
 
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Dodajemy dynię i dusimy razem kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy starty imbir, doprawiamy do smaku kurkumą, curry i pieprzem, dodajemy serki topione i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Sos miksujemy na gładką masę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż się zrumieni.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i gorący mieszamy z pomidorami. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem, obsypujemy ziarnami słonecznika. Dekorujemy zieleniną i płatkami parmezanu.
 
SMACZNEGO!
 
 


zBLOGowani.pl

1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.