Kolejna propozycja faszerowanych muszli, tym razem w wersji bezmięsnej. Ciekawe połączenie twarogu z parmezanem i zielonym groszkiem. Palce lizać!!
Muszle zapiekane z serem i groszkiem
Składniki na 3-4 porcje:
400g makaronu muszle
200g mrożonego groszku
250g twarogu
100g startego parmezanu
5 łyżek masła roztopionego masła
przyprawy: sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Muszle gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia. Groszek gotujemy kilka minut w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru i odrobiny soli. Odcedzamy i studzimy. Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z połową parmezanu, posiekaną natką, groszkiem i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki roztopionego masła. Farszem serowym napełniamy muszle, układamy w naczyniu. Muszle polewamy pozostałym masłem, obsypujemy parmezanem i gałką. Danie zapiekamy około 10 minut w 200 stopniach.
Mniam:) Pyszne i oryginalne!
OdpowiedzUsuń