Strony

poniedziałek, 17 października 2011

Chleb cytrynowy

Aromatyczny chleb ze skórką cytrynową na pewno każdemu zasmakuje. Delikatna skórka, miękki miąższ. Idealny do dżemów i serów. Polecam!



Chleb cytrynowy

Składniki na 2 małe lub 1 duży bochenek:

Na zaczyn: 
15g drożdży
300ml letniej wody
300ml mąki pszennej

Na ciasto właściwe:
zaczyn jw
300ml mąki pszennej
50ml oliwy z oliwek
100g mąki durum (semolina)
10g soli morskiej
skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie: 
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 3-4 godziny do sfermentowania.
Ciasto właściwe: do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy 1 lub 2 bochenki, smarujemy oliwą i obsypujemy mąką durum. Chleby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, chleby pieczemy około 20 minut, jeśli zrobiliśmy jeden większy bochenek to pieczemy go około 30 minut. Studzimy na kratce.


4 komentarze:

  1. Śliczny!
    I taki słoneczny.
    Pyszny musi być.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie mam dostępu do semoliny, ale jak zrobie z inną to mam nadzieję że tez będzie taki sliczny jak Twój. Albo prawie taki :)
    Samanta

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi byc pyszny- slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.