Lekki deser z migdałami i pestkami granatu. Puszysty, niezbyt słodki, szybki i prosty w wykonaniu.
Migdałowy deser z granatem
Składniki na 4 porcje:
200ml śmietany kremówki 30%
kubeczek jogurtu naturalnego (200g)
3 łyżki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś woli słodkie desery)
kilka kropel aromatu waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
2 garści płatków migdałowych
pestki z owocu granat
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do namoczenia. Następnie podgrzewamy, aż się rozpuści i studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy jogurt, aromat i ostudzoną żelatynę i miksujemy razem. Na koniec wrzucamy płatki migdałowe pokruszone w rękach i lekko mieszamy. Kremem napełniamy pucharki, wstawiamy na 2 godziny do stężenia do lodówki. Przed podaniem na wierzch deseru wykładamy pestki granatu, dekorujemy startą czekoladą oraz płatkami migdałowymi.
Migdałowy deser z granatem
Składniki na 4 porcje:
200ml śmietany kremówki 30%
kubeczek jogurtu naturalnego (200g)
3 łyżki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś woli słodkie desery)
kilka kropel aromatu waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
2 garści płatków migdałowych
pestki z owocu granat
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do namoczenia. Następnie podgrzewamy, aż się rozpuści i studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy jogurt, aromat i ostudzoną żelatynę i miksujemy razem. Na koniec wrzucamy płatki migdałowe pokruszone w rękach i lekko mieszamy. Kremem napełniamy pucharki, wstawiamy na 2 godziny do stężenia do lodówki. Przed podaniem na wierzch deseru wykładamy pestki granatu, dekorujemy startą czekoladą oraz płatkami migdałowymi.
Ach! Ślinka leci na sam widok :)
OdpowiedzUsuń