Shoarma, często nazywana shawarma to bliskowschodnia potrawa z mięsa opiekanego na obrotowym rożnie. Jej tureckim odpowiednikiem jest kebab, a Greckim - Gyros. Mięso jest marynowane w różnych przyprawach, można je podawać w bułce pita, z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami, ryżem oraz surówką. Rodzaj mięsa jest dowolny, u Nas dzisiaj shoarma wieprzowa. Użyłam gotowej mieszanki przypraw, shoarmy białej, istnieje również shoarma czerwona, która jest ostrzejsza, gdyż w jej składzie znajduje się chili. Taką mieszankę można przygotować również samemu.
Shoarma
Składniki:
0,5 kg łopatki lub szynki wieprzowej
gotowa przyprawa shoarma (u mnie biała)
2-3 łyżki oleju
Składniki na domową mieszankę:
- shoarma czerwona: papryka słodka, papryka chili,sól, czosnek granulowany, kumin, cynamon
- shoarma biała: pieprz ziołowy, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, kardamon
Wykonanie:
Mięso kroimy bardzo drobno w kostkę lub cienkie paseczki. Mieszamy z przyprawą oraz olejem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (u mnie mięso marynowało się całą noc). Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do miękkości. Podajemy z sosem czosnkowym lub Tzatziki (przepis na Tzatziki w następnym poście).
bardzo smakowicie wyglada:)
OdpowiedzUsuńchrupiace kuleczki ziemniaczane.....poezja polecam!
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńA jakich proporcji użyć do domowych mieszanek?
Witam, poniżej proporcje do domowej mieszanki:
Usuń- po pół łyżeczki pieprzu cayenne, kurkumy, cynamonu, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu
- po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, czosnku granulowanego, kuminu, papryki czerwonej słodkiej, zmielonego ziela angielskiego, selera suszonego w płatkach
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, możemy przechowywać w zamkniętym słoiczku i używać w miarę potrzeb.
Pozdrawiam!