Strony

niedziela, 2 października 2011

Tzatziki

Najpopularniejszy grecki dodatek do różnych dań - Tzatzyki. Pasuje do dań z grilla, pieczonych, smażonych, do zapiekanego pieczywa, warzyw.

Tzatziki

Składniki:

2 zielone ogórki
 2-3 ząbki czosnku
łyżka oliwy
1/4 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
2 kubeczki gęstego jogurtu greckiego (można dać pół na pół z gęstą, kwaśną śmietaną)
odrobina posiekanego koperku

Wykonanie:
Umyte ogórki szatkujemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi składnikami. Ogórki odciskamy z soku, dodajemy do sosu i mieszamy. Przed podaniem schładzamy minimum godzinę.

3 komentarze:

  1. sprobuj czasem dodac pare listkow posiekanej miety,swietnie urozmaica smak :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ten sos, choć zawsze kupowałam gotowy z Prymatu. Najchętniej robię go do potraw z grilla.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak - pyszny jest ten sosik :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.