Najpopularniejszy grecki dodatek do różnych dań - Tzatzyki. Pasuje do dań z grilla, pieczonych, smażonych, do zapiekanego pieczywa, warzyw.
Tzatziki
Składniki:
2 zielone ogórki
2-3 ząbki czosnku
łyżka oliwy
1/4 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
2 kubeczki gęstego jogurtu greckiego (można dać pół na pół z gęstą, kwaśną śmietaną)
odrobina posiekanego koperku
Wykonanie:
Umyte ogórki szatkujemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi składnikami. Ogórki odciskamy z soku, dodajemy do sosu i mieszamy. Przed podaniem schładzamy minimum godzinę.
sprobuj czasem dodac pare listkow posiekanej miety,swietnie urozmaica smak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Lubię ten sos, choć zawsze kupowałam gotowy z Prymatu. Najchętniej robię go do potraw z grilla.
OdpowiedzUsuńOj tak - pyszny jest ten sosik :)
OdpowiedzUsuń