Strony

sobota, 28 stycznia 2012

Chleb wiedeński

Lekki pszenny chlebek, z delikatną skórką i sprężystym miąższem. Ciasto bardzo elastyczne, można uformować piękny bochenek. Polecam!



Chleb wiedeński

Składniki na 1 duży bochenek:

Na zaczyn:
120g letniej wody
120g ciepłego mleka
niepełna łyżeczka drożdży instant ( ja dałam 15g świeżych)
łyżeczka cukru
160g mąki pszennej

Na ciasto właściwe:
zaczyn jw
łyżeczka soli
1,5 łyżki roztopionego masła
300g mąki

Dodatkowo:
jajko + łyżka mleka do posmarowania
ziarna sezamu lub maku do posypania

Wykonanie:
Zaczyn: do miski wlewamy wodę i mleko, dodajemy drożdże i cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Ciasto właściwe: do zaczynu dodajemy sól, masło i stopniowo dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne i będzie utrzymywało swój kształt. Ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Z ciasta formujemy podłużny bochenek, najlepiej ciasto rękami rozpłaszczyć na prostokąt grubości około 1,5 cm i zwinąć w rulon. Chleb układamy na blaszce wyłożonej pergaminem złączeniem do dołu, naciąć kilkakrotnie i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać ziarnami.


Chleb wstawiamy do piekarnika, pieczemy 10 minut, obniżamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 25 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!



2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.