Frytki marchewkowe? Czemu nie! Pieczone w piekarniku więc mniej kaloryczne, doprawione ostrymi przyprawami i podane z sosem Tzatzyki. Polecam!
Frytki marchewkowe na ostro
Składniki na 2 porcje:
4 duże marchewki
przyprawy: sól, curry, pieprz cayenne
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Marchewki obieramy, kroimy w słupki (jak ziemniaki na frytki). Mieszamy je z oliwą i przyprawami. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, smarujemy oliwą. Wykładamy marchew i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20-30 minut.
wow, marchewkowe frytki? pierwsze słyszę i na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńcos dla mnie! super przepis....ostatnio cos czesto korzystam z marchwi w mojej kuchni,ciasto marchwiowe uwielbiam to na pewno mi przypadna te fryteczki...POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Sama bym na to nie wpadła:)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuje:)
ze swojej strony zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na tzatziki, jest fenomenalny!
http://alovelycooking.blogspot.com/2012/01/tzatziki-ze-sfinksa.html
pozdrawiam!
O tak! Ja takie "zapałki" lubię robić z marchewki i pietruszki. Obficie posypuję je suszonymi ziołami. Są przepyszne!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy tego nie jadłem - najwyższy czas to zmienić ;) Dzięki!
OdpowiedzUsuńChyba podwędzę ten przepisik :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuń