Pyszny chleb w 100% z mąki żytniej. Gruba, chrupiąca skórka, wilgotny miąższ z dodatkiem śliwek i moreli. Wyśmienity z masełkiem lub konfiturą. Do jeśli zakwas jest młody i jeszcze niezbyt silny można dodać do ciasta odrobinę drożdży, szybciej wyrośnie. Polecam!
Chleb żytni z suszonymi owocami
Składniki na keksówkę 25cm:
Na zaczyn:
50g aktywnego zakwasu żytniego
200ml wody
200g mąki żytniej jasnej (typ 720)
Na ciasto właściwe:
zaczyn jw
350g mąki żytniej jasnej
łyżeczka soli
ok. 200ml wody
garść suszonych śliwek i moreli
pół łyżeczki drożdży suszonych (opcjonalnie)
Wykonanie:
Zaczyn : dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn. Podane składniki dobrze mieszamy i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Ciasto właściwe: do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Pod koniec dodajemy suszone owoce. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą i odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli chleb pieczemy na samym zakwasie wyrastanie potrwa dłużej. Gdy chlebek wyrośnie wstawiamy do do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę 220 stopni. Pieczemy około 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Jeśli chleb zbyt mocno będzie się rumienił przykrywamy go folią aluminiową. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Źródło: chleb żytni.
Twój blog to jednocześnie rozkosz i tortura dla takiego łasucha jak ja :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAle piękny wyszedł Ci chleb, ja jakoś się za te z zakwasami nie biorę, bo nie mam do nich ręki :) A jaki nóż świetny, też mieszkam w Irlandii, ale nigdzie nie mogę znaleźć właśnie takiego drewnianego jak Ty, jeśli mogłabyś mi zdradzić gdzie go kupiłas to byłoby fajnie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNożyk akurat przywieziony z Polski, tutaj nigdzie takich nie spotkałam niestety. Pozdrawiam również!
OdpowiedzUsuń