Strony

czwartek, 19 stycznia 2012

Herbatniki pełnoziarniste

Herbatniki pełnoziarniste, bardziej znane jako "digestive biscuit" to półsłodkie ciastka wywodzące się z Wielkiej Brytanii, popularne na całym świecie. Nazwa wywodzi się od angielskiego słowa "digestion" czyli trawienie. W czasach gdy ciastka powstały uważano, iż mają one właściwość zobojętniania kwasu żołądkowego przez zawartość sody oczyszczonej. Herbatniki po raz pierwszy powstały w 1892 roku w Edynburgu, reklamowane były jako leczące układ trawienny, co okazało się nieprawdą. Herbatniki mogą być spożywane z kawą lub herbatą, wykorzystuje się je również jako składnik innych potraw na przykład serników lub deserów. Oprócz klasycznych herbatników można spotkać również herbatniki oblane z jednej strony czekoladą.




Herbatniki pełnoziarniste (digestive biscuit)

Składniki:
175g mąki pszennej razowej
50g mąki pszennej
50g zmielonych płatków owsianych
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła lub margaryny
3 łyżki brązowego cukru
4-5 łyżek mleka

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciast, będzie twarde i zbite, ale takie ma być. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i szklanką wycinamy ciastka. Ciastka układamy na natłuszczonej blaszce, można je lekko nakłuć widelcem. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.



A moja pociecha dostała upragnionego ROBOTA :)


Źródło: ciastka digestive.

5 komentarzy:

  1. boskie, robię, jutro je robię na imprezę :))))
    powiedz czy zamiast zmielonych płatków moga być otręby?

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że można zamienić płatki na otręby :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie, na pewno spróbuję, na razie kilka razy robiłam Twoje "zwykłe" kruche ciasteczka i bardzo mi smakują ;)
    P.S. Ten robot mnie urzekł ^^ Zazdroszczę mamy/żony, której "się chce", ja takiej nie miałam... Wszystkiego naj!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.